Kuba připravený z pohankových krup, sušených hub a koření, v troubě zapečený se sýrem.
Ingredience:
300 g | pohankových krup |
200 g | tvrdého sýra eidamu |
100 g | slaniny |
50 g | sušených hub + voda |
40 g | sádla |
3 ks | červených cibulí |
3 ks | stroužků česneku |
600 ml | zeleninového vývaru |
hrst nasekané petrželky | |
mletý černý pepč | |
mletý sušený zázvor | |
sušená majoránka | |
mletý kmín | |
sádlo na vymazání misky | |
sůl |
Postup:
1. Sušené houby namočíme na 1 hodinu do studené vody, aby nabobtnaly, pak je scedíme a necháme okapat
2. Vyprané pohankové kroupy zalijeme vroucím vývarem, pod pokličkou 3 minuty povaříme, potom hrnec sundáme z tepla, zabalíme do ručníku a kroupy necháme v teple asi 30 minut dojít
3. Mezitím v pánvi na rozehřátém sádle orestujeme oloupané na drobno nakrájené cibule se slaninou nakrájenou na kostičky, přidáme houby a dusíme doměkka, pak vmícháme pohanku, vše prohřejeme a dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem, majoránkou, zázvorem a oloupanými prolisovanými stroužky česneku
4. Nakonec do směsi přidáme na jemno nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného sýra, promícháme, rozprostřeme do sádlem vymazané zapékací misky, posypeme zbylým strouhaným sýrem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečeme asi 30 minut.