REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pohankový kuba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kuba připravený z pohankových krup, sušených hub a koření, v troubě zapečený se sýrem.


Ingredience:
300 gpohankových krup
200 gtvrdého sýra eidamu
100 gslaniny
50 gsušených hub + voda
40 gsádla
3 ksčervených cibulí
3 ksstroužků česneku
600 mlzeleninového vývaru
hrst nasekané petrželky
mletý černý pepč
mletý sušený zázvor
sušená majoránka
mletý kmín
sádlo na vymazání misky
sůl

Postup:

1. Sušené houby namočíme na 1 hodinu do studené vody, aby nabobtnaly, pak je scedíme a necháme okapat
2. Vyprané pohankové kroupy zalijeme vroucím vývarem, pod pokličkou 3 minuty povaříme, potom hrnec sundáme z tepla, zabalíme do ručníku a kroupy necháme v teple asi 30 minut dojít
3. Mezitím v pánvi na rozehřátém sádle orestujeme oloupané na drobno nakrájené cibule se slaninou nakrájenou na kostičky, přidáme houby a dusíme doměkka, pak vmícháme pohanku, vše prohřejeme a dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem, majoránkou, zázvorem a oloupanými prolisovanými stroužky česneku
4. Nakonec do směsi přidáme na jemno nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného sýra, promícháme, rozprostřeme do sádlem vymazané zapékací misky, posypeme zbylým strouhaným sýrem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečeme asi 30 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy