Koláč upečený v dortové formě o průměru 26 cm, připravený z hladké mouky, vanilkového a moučkového cukru, citronové šťávy, kypřícího prášku, mléka a másla, ozdobený jablky, na konci pečení ještě horký potřený marmeládou nastavenou rumem.
Ingredience:
Na těsto: | |
200 g | hladké mouky |
125 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
1/2 sáčku | kypřícího prášku do pečiva |
1 sáček | vanilkový cukr |
1 až 2 lžíce | mléka |
1 lžička | citronové kůry |
3 ks | vejce |
špetka soli | |
Na obložení: | |
4 ks | velká pevná jablka |
3 lžíce | meruňkové zavařeniny |
3 lžíce | rumu |
2 lžíce | másla |
Postup:
1. Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny
2. Přidáme sůl a citronovou kůru, po jednom zašleháme vejce (o pokojové teplotě)
3. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme, po částech ji pak sypeme do těsta
4. Mléka přidáme jen tolik, aby šlo těsto sundávat obtížně z metly
5. Dortovou formu (26 cm průměr) vysteleme pečícím papírem a těsto do ní za pomocí stěrky urovnáme
6. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a vyřízneme jadřince, na kulaté straně uděláme několik zářezů, ale neprořízneme, takto upravená jablka klademe do formy a trochu je vmáčkneme do těsta, potřeme je rozpuštěným máslem
7. Troubu si rozehřejeme na 180 °C a koláč pečeme cca 40 minut
8. Marmeládu rozehřejeme v kastrůlku a naředíme rumem, touto směsí jablka ihned po vytažení z trouby potřeme
9. Nakonec koláč bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová