REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč upečený v dortové formě o průměru 26 cm, připravený z hladké mouky, vanilkového a moučkového cukru, citronové šťávy, kypřícího prášku, mléka a másla, ozdobený jablky, na konci pečení ještě horký potřený marmeládou nastavenou rumem.


Ingredience:
Na těsto:
200 ghladké mouky
125 gmásla
100 gmoučkového cukru
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva
1 sáčekvanilkový cukr
1 až 2 lžícemléka
1 lžičkacitronové kůry
3 ksvejce
špetka soli
Na obložení:
4 ksvelká pevná jablka
3 lžícemeruňkové zavařeniny
3 lžícerumu
2 lžícemásla

Postup:

1. Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny
2. Přidáme sůl a citronovou kůru, po jednom zašleháme vejce (o pokojové teplotě)
3. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme, po částech ji pak sypeme do těsta
4. Mléka přidáme jen tolik, aby šlo těsto sundávat obtížně z metly
5. Dortovou formu (26 cm průměr) vysteleme pečícím papírem a těsto do ní za pomocí stěrky urovnáme
6. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a vyřízneme jadřince, na kulaté straně uděláme několik zářezů, ale neprořízneme, takto upravená jablka klademe do formy a trochu je vmáčkneme do těsta, potřeme je rozpuštěným máslem
7. Troubu si rozehřejeme na 180 °C a koláč pečeme cca 40 minut
8. Marmeládu rozehřejeme v kastrůlku a naředíme rumem, touto směsí jablka ihned po vytažení z trouby potřeme
9. Nakonec koláč bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy