Věnec z kynutého těsta, plněný džemem, strouhanou čokoládou a ořechy, potřený žloutkem, upečený dozlatova, posypaný mandlemi.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
40 g | droždí |
3 ks | žloutků |
3 lžíce | krystalového cukru |
2 lžíce | oleje |
1/2 lžičky | soli |
250 ml | mléka |
žloutek na potření | |
malá hrst rozinek | |
tuk na formu | |
Na náplň: | |
4 lžíce | rybízového džemu |
100 g | čokolády na vaření |
100 g | mletých vlašských ořechů (lískových) |
Na dohotovení: | |
mandlové lupínky |
Postup:
1. Droždí rozdrobíme ve 100 ml mléka, přidáme lžičku cukru, promícháme a necháme 5 minut stát, pak kvásek vlijeme do mouky, přidáme zbytek cukru, mléko, olej, sůl, žloutky, rozinky a vypracujeme hladké těsto
2. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na 30 minut kynout do tepla, potom ho rozválíme na 3 části a ty rozválíme na obdélníky 3. Potřeme je rybízovým džemem, posypeme strouhanou čokoládou i mletými ořechy, svineme, dobře spojíme konce a spleteme dohromady
4. Spletený cop přeneseme na formu vymaštěnou tukem a konce důkladně spojíme do tvaru věnce, potřeme žloutkem a na teplém místě necháme ještě asi 30 minut kynout
5. Pak dáme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme dozlatova (asi 45 minut), ještě horký posypeme nasekanými mandlemi.