REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný perníkový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč z perníkového těsta plněný meruňkovou marmeládou smíchanou se sušenými meruňkami, politý polevou, ozdobený kokosem.


Ingredience:
100 gtekutého medu
100 gtřtinového cukru
100 gstrouhaného kokosu
70 grozpuštěného másla
1 lžičkaperníkového koření
3 lžícevlažného mléka
1 lžícekakaa
2 ksvajec
1/2 kssáčku kypřicího prášku do pečiva
špetka skořice
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáčká
Na náplň:
200 gmeruňkové marmelády
100 gsušených meruněk
Na polevu:
100 gmoučkového cukru
100 gmásla
3 lžícekakaa
rum podle potřeby
Na posypání:
strouhaný kokos
250 ghladké mouky
Na těsto:

Postup:

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, přilijeme rozpuštěné máslo, mléko, med, přidáme perníkové koření, špetku mleté skořice, kakao, třtinový cukr, strouhaný kokos, rozklepnutá vejce a vše dobře promícháme
2. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut (provedeme zkoušku špejlí, jestli je perník upečený)
3. Vychladlý perník vyndáme z pekáče, podélně ho rozkrojíme, spodní část pomažeme meruňkovou marmeládou smíchanou se sušenými meruňkami nakrájenými na drobno a přiklopíme vrchní částí
4. Na polevu v kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme moučkový cukr i kakao, dle potřeby naředíme rumem, vše dobře rozmícháme a ještě za tepla polijeme povrch perníku a necháme ztuhnout
5. Nakonec posypeme strouhaným kokosem a nakrájíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

6 důvodů, proč do svého jídelníčku zařadit luštěniny

Vyvážený jídelníček není klišé. Luštěniny tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Důvodů, proč byste se při dalším pátrání kuchařkou měli zaměřit na luštěninovou sekci, je celá řada. Podívejte se s námi na ně a přesvědčte se, že luštěniny jsou z mnoha důvodů perfektní surovinou.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Festival gastronomie a nápojů OLIMA přivítá kuchařské osobnosti

Festival OLIMA je již neodmyslitelnou součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex 2020. Tradiční zahradnická a květinová výstava láká také na festival jídla a pití. Ten bude letos hostit slavné kuchařské osobnosti z celé ČR. Flora Olomouc – Hortikomplex, festival OLIMA a Zahradnické trhy se uskuteční 1. – 4. října 2020 na Výstavišti Flora Olomouc.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy