REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný perníkový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč z perníkového těsta plněný meruňkovou marmeládou smíchanou se sušenými meruňkami, politý polevou, ozdobený kokosem.


Ingredience:
100 gtekutého medu
100 gtřtinového cukru
100 gstrouhaného kokosu
70 grozpuštěného másla
1 lžičkaperníkového koření
3 lžícevlažného mléka
1 lžícekakaa
2 ksvajec
1/2 kssáčku kypřicího prášku do pečiva
špetka skořice
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáčká
Na náplň:
200 gmeruňkové marmelády
100 gsušených meruněk
Na polevu:
100 gmoučkového cukru
100 gmásla
3 lžícekakaa
rum podle potřeby
Na posypání:
strouhaný kokos
250 ghladké mouky
Na těsto:

Postup:

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, přilijeme rozpuštěné máslo, mléko, med, přidáme perníkové koření, špetku mleté skořice, kakao, třtinový cukr, strouhaný kokos, rozklepnutá vejce a vše dobře promícháme
2. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut (provedeme zkoušku špejlí, jestli je perník upečený)
3. Vychladlý perník vyndáme z pekáče, podélně ho rozkrojíme, spodní část pomažeme meruňkovou marmeládou smíchanou se sušenými meruňkami nakrájenými na drobno a přiklopíme vrchní částí
4. Na polevu v kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme moučkový cukr i kakao, dle potřeby naředíme rumem, vše dobře rozmícháme a ještě za tepla polijeme povrch perníku a necháme ztuhnout
5. Nakonec posypeme strouhaným kokosem a nakrájíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Svačinky připravené do pěti minut

Důležitou součástí každého dne jsou svačiny. V rámci dětského jídelníčku jsou samozřejmostí, ale stejnou důležitost by měly mít i v tom „dospěláckém“. Vyvážená svačina prospěje nejen tělu, ale i mysli. Výmluvy o nedostatku času nebereme. Přinášíme proto několik chutných a časově nenáročných receptů na svačinky, které rozjasní váš den a prospějí tělu i na duchu.

číst dále ...

Papírové tašky bez špatného svědomí. Košík je dokáže rozvláknit a vyrobit z nich kompostovatelné a recyklovatelné obaly….

Velké množství papírových tašek, ve kterých se vozí potraviny objednané po internetu, dlouhodobě trápí jak zákazníky, tak samotné online supermarkety. Košík.cz nyní přichází s revoluční myšlenkou, která z problému dělá naopak výhodu. Z každé tašky, kterou vybere od zákazníka, udělá Cirkutašky se sedmi životy. Ve spolupráci s finskou společností Huhtamaki začne své papírové tašky spolu s ostatním odpadem ze skladu ekologicky přetvářet pomocí v Česku unikátní technologie rozvláknění, která neničí papírové vlákno. Vše, co z tašek vznikne, tak bude nadále recyklovatelné a kompostovatelné. Jako první Košík představí obaly na vlastní vajíčka z volného chovu z mobilních kurníků pod značkou Authentic.

číst dále ...

Orientujete se v pivních stylech?

Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. To je bez pochyby impozantní číslo, ale ani s takto silnou základnou stále nemůžeme říci: Co Čech, to pivní znalec. Tak schválně, jak se vyznáte v pivech vy? Češi patří jak výrobou, tak spotřebou piva mezi světovou pivní špičku. Výměrou chmelnic zaujímá relativně malá Česká republika po Německu a USA neuvěřitelné třetí místo na světě a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede. Řada pivařů si časem najde své oblíbené pivo, kterému zůstává věrná po dlouhé roky, ale roste podíl hledačů, kteří s chutí objevují nové styly a chuťové vlastnosti piva, ať už aby našli to pravé, vyznali se, nebo se zas vrátili ke svému prověřenému favoritovi. Za přispění Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba, jsme tak připravili stručný přehled druhů piv, který může pivní bádání usnadnit.

číst dále ...

Prémiový sekt Louis Girardot brut 2015 je opět vítězem Salonu vín České republiky v kategorii sektů

Odborná porota se už po dvaadvacáté sešla, aby vybrala stovku nejlepších moravských a českých vín. Salon vín – národní soutěž vín je výkladní skříní tuzemského vinařství. Prestižní ocenění zlatými a stříbrnými medailemi jsou nezpochybnitelnou garancí kvality a titul Šampiona je nejvyšší dosažitelnou metou pro víno v České republice. O výsledcích je rozhodnuto a vybraná vína budou celý rok 2022 k ochutnání v expozici Salonu vín ve Valticích. Kategorii šumivých vín opět ovládl loňský Šampion Louis Girardot brut 2015, nejušlechtilejší sekt z produkce společnosti BOHEMIA SEKT.

číst dále ...

Češi zkouší držet Veganuary. Každý účastník pomůže ušetřit až tři zvířecí životy

Lidé po celém světě se vedle již celkem zažitého Suchého února v posledních letech hojně zapojují také do Veganuary. Jde o každoroční výzvu organizovanou britskou neziskovou organizací, která povzbuzuje lidi k tomu, aby se v měsíci lednu stravovali více rostlině. Obdoba této výzvy nyní dorazila i do Česka v podobě Veggie Challenge, za kterou u nás stojí organizace ProVeg Česko. V jiných zemích se přihlásilo již více než 400 000 osob. Každý účastník výzvy může během měsíce pomoci ušetřit až tři zvířecí životy a značné množství emisí CO2, vody a půdy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy