Koláčky z kynutého těsta plněné tvarohovou, povidlovou a makovou náplní, posypané drobenkou, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
400 g | hladké mouky |
200 g | sádla |
30 g | droždí |
125 ml | vlažného mléka |
4 lžíce | cukru |
3 ks | vajec |
kůra z 1 citronu | |
vejce na potření | |
špetka soli | |
Na drobenku: | |
10-15 lžic | hrubé mouky |
10 lžic | cukru krupice |
5 lžic | másla |
2 špetky mleté skořice | |
rozinky | |
Na tvarohovou náplň: | |
3 lžíce | pudinkového prášku |
250 g | měkkého tvarohu |
50 g | moučkového cukru |
1 ks | žloutku |
Na povidlovou náplň: | |
3 lžíce | strouhaného perníku |
2 lžíce | rumu |
100 g | povidel |
špetka mleté skořice | |
Na makovou náplň: | |
1 lžíce | škrobu |
100 ml | mléka |
80 g | mletého máku |
40 g | cukru |
špetka mleté skořice |
Postup:
1. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, cukr, sádlo pokojové teploty, rozklepnutá vejce, ěpetku soli, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, rozdrobené droždí, přilijeme vlažné mléko a rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě vykynout
2. Připravíme si dva druhy drobenky; z hrubé mouky, krupicového cukru a změklého másla prsty vytvoříme drobenku, kterou rozdělíme na dvě poloviny a do jedné z nich ještě přimícháme dvě špetky mleté skořice
3. Na tvarohovou náplň tvaroh smícháme s moučkovým cukrem, žloutkem, pudinkem, vše promícháme a vytvoříme hladkou náplň, na povidlovou náplň smícháme povidla s rumem, strouhaným perníkem, mletou skořicí a vše dobře promícháme, na makovou náplň do hrnce nalijeme mléko, přidáme mletý mák, cukr, mletou skořici, škrob, vše promícháme a asi 3 minuty povaříme
4. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý rozválíme na plát a vykrájíme z něho čtverečky, každý plát naplníme jinou náplní, rohy čtverečků uprostřed spojíme, potřeme rozšlehaným vejcem, každý druh posypeme jinou drobenkou a tvarohové koláčky posypeme rozinkami
5. Koláčky naskládáme na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.