REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláčky z kynutého těsta plněné tvarohovou, povidlovou a makovou náplní, posypané drobenkou, upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
400 ghladké mouky
200 gsádla
30 gdroždí
125 mlvlažného mléka
4 lžícecukru
3 ksvajec
kůra z 1 citronu
vejce na potření
špetka soli
Na drobenku:
10-15 lžichrubé mouky
10 lžiccukru krupice
5 lžicmásla
2 špetky mleté skořice
rozinky
Na tvarohovou náplň:
3 lžícepudinkového prášku
250 gměkkého tvarohu
50 gmoučkového cukru
1 ksžloutku
Na povidlovou náplň:
3 lžícestrouhaného perníku
2 lžícerumu
100 gpovidel
špetka mleté skořice
Na makovou náplň:
1 lžíceškrobu
100 mlmléka
80 gmletého máku
40 gcukru
špetka mleté skořice

Postup:

1. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, cukr, sádlo pokojové teploty, rozklepnutá vejce, ěpetku soli, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, rozdrobené droždí, přilijeme vlažné mléko a rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě vykynout
2. Připravíme si dva druhy drobenky; z hrubé mouky, krupicového cukru a změklého másla prsty vytvoříme drobenku, kterou rozdělíme na dvě poloviny a do jedné z nich ještě přimícháme dvě špetky mleté skořice
3. Na tvarohovou náplň tvaroh smícháme s moučkovým cukrem, žloutkem, pudinkem, vše promícháme a vytvoříme hladkou náplň, na povidlovou náplň smícháme povidla s rumem, strouhaným perníkem, mletou skořicí a vše dobře promícháme, na makovou náplň do hrnce nalijeme mléko, přidáme mletý mák, cukr, mletou skořici, škrob, vše promícháme a asi 3 minuty povaříme
4. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý rozválíme na plát a vykrájíme z něho čtverečky, každý plát naplníme jinou náplní, rohy čtverečků uprostřed spojíme, potřeme rozšlehaným vejcem, každý druh posypeme jinou drobenkou a tvarohové koláčky posypeme rozinkami
5. Koláčky naskládáme na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Co je fermentace, kvašení, pickles či zavařování neboli sterilace?

Umíte rozlišit pojmy jako fermentace či kvašení? A co Pickles, víte co to je? A co zavaření neboli sterilace. Jaký je rozdíl mezi všemi těmito uvedenými pojmy? Více se dozvíte právě v tomto článku!

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Podzimní recepty, které vám doplní sílu a energii

Zkuste si užívat i dny, které jsou znatelně chladnější a temnější než ty předchozí. Podzim se už stačil projevit v celé své síle, ale vy možná naopak cítíte, že máte energie o něco méně. Nezoufejte, je to naprosto přirozené. Navíc s tím můžete skvěle pracovat třeba prostřednictvím jídla. Poslouchejte své chutě, které touží po něčem hutnějším. Poradí také Akademie kvality, která pro vás nachystala několik vydatných, originálních receptů. Až budete vybírat jednotlivé suroviny, zaměřte se na jejich kvalitu, abyste z pokrmu vytěžili maximum a také si více pochutnali. Hledejte na obalech výrobků značky kvality (např. Regionální potravina a Klasa), které ji zaručují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy