REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláčky z kynutého těsta plněné tvarohovou, povidlovou a makovou náplní, posypané drobenkou, upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
400 ghladké mouky
200 gsádla
30 gdroždí
125 mlvlažného mléka
4 lžícecukru
3 ksvajec
kůra z 1 citronu
vejce na potření
špetka soli
Na drobenku:
10-15 lžichrubé mouky
10 lžiccukru krupice
5 lžicmásla
2 špetky mleté skořice
rozinky
Na tvarohovou náplň:
3 lžícepudinkového prášku
250 gměkkého tvarohu
50 gmoučkového cukru
1 ksžloutku
Na povidlovou náplň:
3 lžícestrouhaného perníku
2 lžícerumu
100 gpovidel
špetka mleté skořice
Na makovou náplň:
1 lžíceškrobu
100 mlmléka
80 gmletého máku
40 gcukru
špetka mleté skořice

Postup:

1. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, cukr, sádlo pokojové teploty, rozklepnutá vejce, ěpetku soli, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, rozdrobené droždí, přilijeme vlažné mléko a rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě vykynout
2. Připravíme si dva druhy drobenky; z hrubé mouky, krupicového cukru a změklého másla prsty vytvoříme drobenku, kterou rozdělíme na dvě poloviny a do jedné z nich ještě přimícháme dvě špetky mleté skořice
3. Na tvarohovou náplň tvaroh smícháme s moučkovým cukrem, žloutkem, pudinkem, vše promícháme a vytvoříme hladkou náplň, na povidlovou náplň smícháme povidla s rumem, strouhaným perníkem, mletou skořicí a vše dobře promícháme, na makovou náplň do hrnce nalijeme mléko, přidáme mletý mák, cukr, mletou skořici, škrob, vše promícháme a asi 3 minuty povaříme
4. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý rozválíme na plát a vykrájíme z něho čtverečky, každý plát naplníme jinou náplní, rohy čtverečků uprostřed spojíme, potřeme rozšlehaným vejcem, každý druh posypeme jinou drobenkou a tvarohové koláčky posypeme rozinkami
5. Koláčky naskládáme na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy