Kynuté lívance ochucené nějakou pikantní marmeládou, usmažené servírované jen tak, nebo pocukrované, dochucené medem, případně přelité rozšlehaným žervé s kakaovou příchutí.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
20 g | droždí |
0,5 l | mléka |
2 ks | vejce |
1 lžíce | pískového cukru |
citronová kůra z 1/2 ks citrónu | |
špetka soli | |
olej | |
nějaká pikantní marmeláda (švestková, rybízová ...) | |
Ostatní: | |
mnoučkový cukr nebo žervé ušlehané s kakaem, med ... |
Postup:
1. Do přesáté mouky přiléváme za stálého kvedlání mléko promíchané s cukrem, rozkvedlanými vejci, solí a citronovou kůrou, nakonec vmícháme kvásek z droždí a trochy teplého mléka
2. Dobře promícháme, nádobu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, lívanečník dobře vymažeme olejem
3. Opatrně do otvorů lívanečníku nalijeme tenkou vrstvu těsta, když je trochu opečené, rozetřeme pikantní marmeládu a nalijeme opět tenkou vrstvu těsta, tak za 2 minuty lívance obrátíme a opečeme i na druhé straně
4. Hotové lívance servírujeme teplé, jen tak, nebo pocukrované, či ochucené medem, případně je můžeme přelít ušlehaným žervé ochuceným kakaem.
Plněné bramborové knedlíčky s rebarborou a jahodami s rebarborovo-jahodovou omáčkou
Pohankové palačinky s borůvkami