Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné bramborové knedlíčky s rebarborou a jahodami s rebarborovo-jahodovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z pokrmů, který vás zaručeně kdykoliv přenese do dětství, jsou sladké knedlíky plněné čerstvým ovocem. Máme pro vás recept, jak si tento tradiční pokrm moderním způsobem osvěžit kvalitními a sezónními potravinami – rebarborou a jahodami. Rebarboru si nejvíce vychutnáte v období od dubna do června, kdy je sezóna sklizně. Určitě všichni víte, že je charakteristická svou lehce kyselou chutí. Ta je v kombinaci se sladkými jahodami dokonalým a osvěžujícím gurmánským zážitkem.


Ingredience:
Počet porcí: 4
1 kgbrambor
500 gčerstvých jahod
400 grebarbory
200 ghrubé mouky
200 gkrupice
100 gcukru krupice
100 gmásla
80 gcukru moučky
50 gstrouhanky
3 ksvajec

Postup:
  1. Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka a necháme vychladnout.
  2. Poté brambory oloupeme, nastrouháme na struhadle, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a důkladně uhněteme v pevné těsto. Podle hustoty můžeme přidávat více mouky nebo krupice.
  3. Na oleji zprudka orestujeme 200 g rebarbory, přidáme 50 g cukru krupice a necháme vychladnout.
  4. Těsto rozválíme na tenký plát a skleničkou vykrojíme z těsta kolečka, která plníme rebarborou a čerstvými očištěnými jahodami.
    Vytvarujeme knedlíky, které poté uvaříme ve vroucí osolené vodě po dobu cca 15 minut.
  5. Na pánvi si rozpustíme cukr tak, aby nám vznikl karamel, podlijeme jej trochou vody a přidáme 50 g másla, zbytek nakrájené rebarbory, jahody a svaříme za občasného dolévání vody, dokud se nám nevyvaří hustá omáčka.
  6. Na sucho si na pánvi orestujeme do zlatova strouhanku. Zbytek másla rozpustíme a použijeme na polití knedlíku.
  7. Knedlíky servírujeme posypané orestovanou strouhankou, podlité omáčkou, přelité rozpuštěným máslem.
Doporučení:

Nejlepší způsob, jak poznat kvalitní rebarboru, je vybrat si pevné a lesklé rostliny se silnou a zelenou barvou s menšími a tmavěji zbarvenými stonky, protože ty jsou sladší a měkčí. Pozor na tmavě hnědé a měkké stonky, ty mohou znamenat, že je rebarbora přezrálá. Doporučujeme také stonky nejprve oloupat a poté nakrájet na menší kousky. Pro tento recept budete také potřebovat brambory, doporučujeme používat ty s větším obsahem škrobu, mají méně vody a lépe drží pohromadě při vaření. Zda brambory mají tyto vlastnosti, poznáte podle varného typu. K tomuto receptu doporučujeme typ C. Když budete vybírat brambory, hledejte ty, které jsou pevné, hladké a bez skvrn. A kam se vydat pro jahody? Mnoho lidí rádo sbírá jahody na farmách, což je skvělá jarní i letní aktivita, do které se může zapojit celá rodina. Pro nejlepší výsledek hledejte suroviny označené logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Recept pro děti – nebojte se do vaření zapojit děti, které tak mohou rozvíjet svou kreativitu a fantazii a vytváří si tím zdravý vztah k jídlu. Připravte si s nimi například tohoto knedlíčkového ušáka. Pro ozdobení stačí rozkrojit jahody, které poslouží jako uši. S kořením a zelenými doplňky pak můžete vykouzlit oči a fousky. Představivosti se meze nekladou.

Poznámka:

Recept k článku: Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

zdroj: akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.