Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Ať už máte chuť na něco sladkého, nebo slaného, u nás najdete recepty na všechno, co si můžete přát. Připravili jsme si pro vás krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony, šťavnatého králíka na česneku se smetanovým špenátem a restovanými bramborovými šiškami, nebo lahodné bramborové knedlíčky plněné rebarborou a jahodami s rebarborovo-jahodovou omáčkou a jarní koláč s chřestem a smetanou.
Podrobné recepty se objeví po kliknutí na název nebo fotografii příslušného receptu!
Jednou z bylinek, kterou potkáte na každém rohu, je medvědí česnek. Tato senzační lahůdka je právě na vrcholu své sezóny. V přírodě jej totiž najdete od března do května. Medvědí česnek má podobné vlastnosti jako česnek a cibule, ale liší se vzhledem – má dlouhé, tenké a oválné listy, které mají výraznou vůni po česneku. Listy medvědího česneku rostou z jednoho bodu a jsou pevně spojeny s rostlinou. Pokud nechcete lovit v přírodě, najdete jej s jistotou na jakémkoliv farmářském trhu. Abyste si tuto fantastickou rostlinku mohli pořádně vychutnat, přinášíme vám recept na krémovou polévku, která vás dokonale probudí ze zimního spánku.
A když už je řeč o zimním spánku. Víte, proč se této fantastické rostlince říká právě medvědí česnek? Jméno pochází z toho, že medvědi jsou velmi často rádi jeho konzumenty právě potom, co se probudili ze zimního spánku.
Chystáte rodinnou večeři nebo hostinu pro přátele? Sáhněte po kvalitních surovinách a připravte si s námi lahodný a výživný pokrm, se kterým zazáříte. Tento recept kombinuje klasické ingredience a přináší moderní pohled na tradiční českou kuchyni. Králík na česneku se smetanovým špenátem a restovanými bramborovými šiškami kombinuje výraznější, ale jemnou a plnou chuť králíka podtrženou pečeným česnekem se sametovou chutí špenátu. Alternativou ke klasickému knedlíku jsou pak lahodné křupavé restované šišky. Nezapomínejte, že nejvíce si pochutnáte, pokud zvolíte kvalitní suroviny. Doporučujeme je vybírat od osvědčených farmářů, nebo dle značek kvalit na obalech, jako je například logo Klasa.
Věděli jste, že králík se v Evropě stal populárním až v 19. století a byl oblíbeným pokrmem na panstvích jako součást hostin?
Chřest je králem jarní zeleniny! Chřestová sezóna je obvykle od dubna do června. Toto období je naprosto ideální pro přípravu vynikajícího jarního koláče, ve kterém můžete využít čerstvé a sezónní ingredience. A víte, jak poznat, jestli je chřest čerstvý? Francouzi na to mají zvláštní, ale praktický zvyk. Když si kupují chřest, před konzumací jej nalomí, aby zjistili, jak čerstvý je. Pokud je lámavý zvuk slyšet, je chřest čerstvý, pokud ne, znamená to, že už tak čerstvý není. V Čechách má chřest dlouholetou tradici a jeho chuť oceňují gurmáni a kuchaři po celém světě. Sáhněte tedy po kvalitních surovinách a připravte si s námi jarní koláč s chřestem a smetanou, který je ideální jako rychlý oběd nebo jako předkrm večeře. Má vynikající chuť i texturu – listové těsto je lehké a křupavé, zatímco chřest je měkký a lahodně šťavnatý.
Jeden z pokrmů, který vás zaručeně kdykoliv přenese do dětství, jsou sladké knedlíky plněné čerstvým ovocem. Máme pro vás recept, jak si tento tradiční pokrm moderním způsobem osvěžit kvalitními a sezónními potravinami – rebarborou a jahodami. Rebarboru si nejvíce vychutnáte v období od dubna do června, kdy je sezóna sklizně. Určitě všichni víte, že je charakteristická svou lehce kyselou chutí. Ta je v kombinaci se sladkými jahodami dokonalým a osvěžujícím gurmánským zážitkem. Nejlepší způsob, jak poznat kvalitní rebarboru, je vybrat si pevné a lesklé rostliny se silnou a zelenou barvou s menšími a tmavěji zbarvenými stonky, protože ty jsou sladší a měkčí. Pozor na tmavě hnědé a měkké stonky, ty mohou znamenat, že je rebarbora přezrálá. Doporučujeme také stonky nejprve oloupat a poté nakrájet na menší kousky. Pro tento recept budete také potřebovat brambory, doporučujeme používat ty s větším obsahem škrobu, mají méně vody a lépe drží pohromadě při vaření. Zda brambory mají tyto vlastnosti, poznáte podle varného typu. K tomuto receptu doporučujeme typ C. Když budete vybírat brambory, hledejte ty, které jsou pevné, hladké a bez skvrn. A kam se vydat pro jahody? Mnoho lidí rádo sbírá jahody na farmách, což je skvělá jarní i letní aktivita, do které se může zapojit celá rodina. Pro nejlepší výsledek hledejte suroviny označené logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Zdroj textu i fotografií: www.akademiekvality.cz
Poznejte chutě říjnových receptů, které jsou stejně tak pestré jako barvy podzimu
Provoněný říjen aneb Ochutnejte naše recepty