REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík na česneku, smetanový špenát, restované bramborové šišky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chystáte rodinnou večeři nebo hostinu pro přátele? Sáhněte po kvalitních surovinách a připravte si s námi lahodný a výživný pokrm, se kterým zazáříte. Tento recept kombinuje klasické ingredience a přináší moderní pohled na tradiční českou kuchyni. Králík na česneku se smetanovým špenátem a restovanými bramborovými šiškami kombinuje výraznější, ale jemnou a plnou chuť králíka podtrženou pečeným česnekem se sametovou chutí špenátu. Alternativou ke klasickému knedlíku jsou pak lahodné křupavé restované šišky. Nezapomínejte, že nejvíce si pochutnáte, pokud zvolíte kvalitní suroviny. Doporučujeme je vybírat od osvědčených farmářů, nebo dle značek kvalit na obalech, jako je například logo Klasa. Věděli jste, že králík se v Evropě stal populárním až v 19. století a byl oblíbeným pokrmem na panstvích jako součást hostin?


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Králík:
1 kscelého králíka nebo 4 ks králičích stehen
1 kspalice česneku
200 gslaniny
200 gcibule
100 gmásla
20 ghladké mouky
divoké koření
pepř
sůl
Smetanový špenát:
600 glistového špenátu
20 gžluté cibule
2 ksstroužky česneku
50 mlsmetany
20 mloleje
pepř
sůl
Bramborové šišky:
800 gbrambor
100 ghrubé mouky
100 gkrupice
2 ksvajec
pepř
sůl

Postup:

Králík

  1. Králíka nebo králičí stehna očistíme, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče.
  2. Přidáme divoké koření, česnek, máslo, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě pod poklicí na 180 °C cca 70 minut.
  3. Poté odklopíme poklici a dopečeme králíka do zlatova.

Smetanový špenát

  1. Na drobno nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na oleji.
  2. Přidáme listový špenát, orestujeme, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a vaříme za stálého míchání, na mírném plameni, cca 5 minut.

Bramborové šišky

  1. Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka a necháme vychladnout.
  2. Brambory oloupeme, nastrouháme na struhadle, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a důkladně uhněteme v pevné těsto. Podle hustoty můžeme přidávat více mouky nebo krupice.
  3. Z těsta vytvarujeme mini šišky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě. To, že jsou šišky uvařené, poznáme podle toho, že vyplavou na povrch.
  4. Hotové šišky omastíme máslem nebo olejem, necháme je chvilku vychladnout a opečeme na pánvi dozlatova.
Doporučení:

Pokud vám zbydou bramborové šišky, je možné je připravit také jako sladký dezert. Stačí je posypat cukrem a skořicí nebo je podávat s ovocem a šlehačkou.

Poznámka:

Recept k článku: Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

zdroj: akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy