REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík pečený na másle s rozmarýnem, červené zelí, knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naložené porce králíka upečené v troubě dozlatova, servírované s červeným zelím a domácím houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Na králíka:
1 kske kuchyňskému zpracování připraveného králíka
1-2 kscibule
5 ksstroužků česneku
4 snítkyrozmarýnu
2 lžíceoleje
100 gmásla
mořská sůl
Na zelí:
1 ksmalá hlávka červeného zelí
1 ksvětší brambor
2 ksmenší cibule
100 gvoňavého uzeného špeku
4 lžícekrystalového cukru
2 lžíceocta (Bzeneckého)
sůl a voda dle potřeby
Na houskové knedlíky:
500 ghrubé mouky
250 mlmléka
1/2 dloleje
2 ksvejce
1 ksden staré housky
1 kskostky droždí
špetka cukru a soli

Postup:

1. Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme, rozmarýn otrháme, česnek oloupeme a prolisujeme
2. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu, zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice
3. V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly, přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, po asi půlhodince podlejeme trochou horké vody a opět přiklopíme
4. Pečeme doměkka cca 2 hoďky, na posledních 20 minut odryjeme pokličku, ať má maso hezkou barvičku (sosík nesmí být příliš vodnatý, je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat).

Příprava zelí:
1. Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na tenké nudličky
2. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava, pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
3. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dc vody, osolíme, ocukrujeme, ooctujeme a dusíme doměkka, ke konci dušení přidáme na jemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit, podle chutí dosolíme
4. Nakonec do zelí přidáme cukr a ocet podle chuti, zelí by mělo býti spíše sladší. Příprava knedlíku:
1. Z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, olej, housku nakrájenou na kostičky a nakonec přidáme i kvásek, vymícháme vláčné těsto, které necháme v teple asi 40 minut vykynout
3. Z těsta vypracujeme 2-3 šišky, které necháme ještě cca 10-15 minut dokynout
4. Domácí houskové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 20-25 minut, podle velikosti šišek, v půlce vaření knedlíky obrátíme (nebo je můžeme připravit v páře)
5. Hotové knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy