Naložené porce králíka upečené v troubě dozlatova, servírované s červeným zelím a domácím houskovým knedlíkem.
Ingredience:
Na králíka: | |
1 ks | ke kuchyňskému zpracování připraveného králíka |
1-2 ks | cibule |
5 ks | stroužků česneku |
4 snítky | rozmarýnu |
2 lžíce | oleje |
100 g | másla |
mořská sůl | |
Na zelí: | |
1 ks | malá hlávka červeného zelí |
1 ks | větší brambor |
2 ks | menší cibule |
100 g | voňavého uzeného špeku |
4 lžíce | krystalového cukru |
2 lžíce | octa (Bzeneckého) |
sůl a voda dle potřeby | |
Na houskové knedlíky: | |
500 g | hrubé mouky |
250 ml | mléka |
1/2 dl | oleje |
2 ks | vejce |
1 ks | den staré housky |
1 ks | kostky droždí |
špetka cukru a soli |
Postup:
1. Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme, rozmarýn otrháme, česnek oloupeme a prolisujeme
2. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu, zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice
3. V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly, přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, po asi půlhodince podlejeme trochou horké vody a opět přiklopíme
4. Pečeme doměkka cca 2 hoďky, na posledních 20 minut odryjeme pokličku, ať má maso hezkou barvičku (sosík nesmí být příliš vodnatý, je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat).
Příprava zelí:
1. Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na tenké nudličky
2. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava, pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
3. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dc vody, osolíme, ocukrujeme, ooctujeme a dusíme doměkka, ke konci dušení přidáme na jemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit, podle chutí dosolíme
4. Nakonec do zelí přidáme cukr a ocet podle chuti, zelí by mělo býti spíše sladší. Příprava knedlíku:
1. Z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, olej, housku nakrájenou na kostičky a nakonec přidáme i kvásek, vymícháme vláčné těsto, které necháme v teple asi 40 minut vykynout
3. Z těsta vypracujeme 2-3 šišky, které necháme ještě cca 10-15 minut dokynout
4. Domácí houskové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 20-25 minut, podle velikosti šišek, v půlce vaření knedlíky obrátíme (nebo je můžeme připravit v páře)
5. Hotové knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára.
Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz
Králík na česneku, smetanový špenát, restované bramborové šišky
Krémová čočka s klobáskami