REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík pečený na másle s rozmarýnem, červené zelí, knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naložené porce králíka upečené v troubě dozlatova, servírované s červeným zelím a domácím houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Na králíka:
1 kske kuchyňskému zpracování připraveného králíka
1-2 kscibule
5 ksstroužků česneku
4 snítkyrozmarýnu
2 lžíceoleje
100 gmásla
mořská sůl
Na zelí:
1 ksmalá hlávka červeného zelí
1 ksvětší brambor
2 ksmenší cibule
100 gvoňavého uzeného špeku
4 lžícekrystalového cukru
2 lžíceocta (Bzeneckého)
sůl a voda dle potřeby
Na houskové knedlíky:
500 ghrubé mouky
250 mlmléka
1/2 dloleje
2 ksvejce
1 ksden staré housky
1 kskostky droždí
špetka cukru a soli

Postup:

1. Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme, rozmarýn otrháme, česnek oloupeme a prolisujeme
2. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu, zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice
3. V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly, přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, po asi půlhodince podlejeme trochou horké vody a opět přiklopíme
4. Pečeme doměkka cca 2 hoďky, na posledních 20 minut odryjeme pokličku, ať má maso hezkou barvičku (sosík nesmí být příliš vodnatý, je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat).

Příprava zelí:
1. Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na tenké nudličky
2. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava, pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
3. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dc vody, osolíme, ocukrujeme, ooctujeme a dusíme doměkka, ke konci dušení přidáme na jemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit, podle chutí dosolíme
4. Nakonec do zelí přidáme cukr a ocet podle chuti, zelí by mělo býti spíše sladší. Příprava knedlíku:
1. Z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, olej, housku nakrájenou na kostičky a nakonec přidáme i kvásek, vymícháme vláčné těsto, které necháme v teple asi 40 minut vykynout
3. Z těsta vypracujeme 2-3 šišky, které necháme ještě cca 10-15 minut dokynout
4. Domácí houskové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 20-25 minut, podle velikosti šišek, v půlce vaření knedlíky obrátíme (nebo je můžeme připravit v páře)
5. Hotové knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy