REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík pečený na másle s rozmarýnem, červené zelí, knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naložené porce králíka upečené v troubě dozlatova, servírované s červeným zelím a domácím houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Na králíka:
1 kske kuchyňskému zpracování připraveného králíka
1-2 kscibule
5 ksstroužků česneku
4 snítkyrozmarýnu
2 lžíceoleje
100 gmásla
mořská sůl
Na zelí:
1 ksmalá hlávka červeného zelí
1 ksvětší brambor
2 ksmenší cibule
100 gvoňavého uzeného špeku
4 lžícekrystalového cukru
2 lžíceocta (Bzeneckého)
sůl a voda dle potřeby
Na houskové knedlíky:
500 ghrubé mouky
250 mlmléka
1/2 dloleje
2 ksvejce
1 ksden staré housky
1 kskostky droždí
špetka cukru a soli

Postup:

1. Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme, rozmarýn otrháme, česnek oloupeme a prolisujeme
2. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu, zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice
3. V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly, přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, po asi půlhodince podlejeme trochou horké vody a opět přiklopíme
4. Pečeme doměkka cca 2 hoďky, na posledních 20 minut odryjeme pokličku, ať má maso hezkou barvičku (sosík nesmí být příliš vodnatý, je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat).

Příprava zelí:
1. Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na tenké nudličky
2. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava, pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
3. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dc vody, osolíme, ocukrujeme, ooctujeme a dusíme doměkka, ke konci dušení přidáme na jemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit, podle chutí dosolíme
4. Nakonec do zelí přidáme cukr a ocet podle chuti, zelí by mělo býti spíše sladší. Příprava knedlíku:
1. Z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, olej, housku nakrájenou na kostičky a nakonec přidáme i kvásek, vymícháme vláčné těsto, které necháme v teple asi 40 minut vykynout
3. Z těsta vypracujeme 2-3 šišky, které necháme ještě cca 10-15 minut dokynout
4. Domácí houskové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 20-25 minut, podle velikosti šišek, v půlce vaření knedlíky obrátíme (nebo je můžeme připravit v páře)
5. Hotové knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy