REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík pečený na másle s rozmarýnem, červené zelí, knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naložené porce králíka upečené v troubě dozlatova, servírované s červeným zelím a domácím houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Na králíka:
1 kske kuchyňskému zpracování připraveného králíka
1-2 kscibule
5 ksstroužků česneku
4 snítkyrozmarýnu
2 lžíceoleje
100 gmásla
mořská sůl
Na zelí:
1 ksmalá hlávka červeného zelí
1 ksvětší brambor
2 ksmenší cibule
100 gvoňavého uzeného špeku
4 lžícekrystalového cukru
2 lžíceocta (Bzeneckého)
sůl a voda dle potřeby
Na houskové knedlíky:
500 ghrubé mouky
250 mlmléka
1/2 dloleje
2 ksvejce
1 ksden staré housky
1 kskostky droždí
špetka cukru a soli

Postup:

1. Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme, rozmarýn otrháme, česnek oloupeme a prolisujeme
2. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu, zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice
3. V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly, přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, po asi půlhodince podlejeme trochou horké vody a opět přiklopíme
4. Pečeme doměkka cca 2 hoďky, na posledních 20 minut odryjeme pokličku, ať má maso hezkou barvičku (sosík nesmí být příliš vodnatý, je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat).

Příprava zelí:
1. Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na tenké nudličky
2. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava, pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
3. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dc vody, osolíme, ocukrujeme, ooctujeme a dusíme doměkka, ke konci dušení přidáme na jemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit, podle chutí dosolíme
4. Nakonec do zelí přidáme cukr a ocet podle chuti, zelí by mělo býti spíše sladší. Příprava knedlíku:
1. Z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, olej, housku nakrájenou na kostičky a nakonec přidáme i kvásek, vymícháme vláčné těsto, které necháme v teple asi 40 minut vykynout
3. Z těsta vypracujeme 2-3 šišky, které necháme ještě cca 10-15 minut dokynout
4. Domácí houskové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 20-25 minut, podle velikosti šišek, v půlce vaření knedlíky obrátíme (nebo je můžeme připravit v páře)
5. Hotové knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy