Vařená čočka se zeleninou, slaninou, smetanou a kořením, podávaná s grilovanými klobáskami.
Ingredience:
400 g | čočky |
4 lžíce | smetany 30 % |
2 lžíce | slunečnicového oleje |
1/2 lžičky | sušeného tymiánu |
200 ml | horkého zeleninového vývaru |
8 ks | bavorských klobás |
2 ks | mrkve |
2 ks | větších plátků slaniny |
1 ks | cibule |
kousek celeru | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Propláchnutou čočku necháme v čisté vodě přes noc namočenou, pak vodu slijeme a v nové vodě čočku uvaříme doměkka (asi 1 hodinu)
2. Na rozpáleném grilu grilujeme klobásy 15-20 minut, aby byly propečené a na povrchu zlatohnědé
3. Na rozehřátém oleji opečeme 2 minuty na nudličky nakrájenou slaninu, přidame oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, očištěnou, na malé kousky nakrájenou mrkev i celer a tymián
4. Vše za občasného míchání opékáme zhruba 8 minut, pak přilijeme horký zeleninový vývar a vaříme ještě asi 10 minut, aby mrkev změkla
5. Nakonec přidáme uvařenou čočku, osolíme, opepříme, vmícháme smetanu, prohřejeme a podáváme s grilovanými klobáskami.
Klobásky grilujeme na roštu grilu, nebo je můžeme opéci na oleji na pánvi.