Jednou z bylinek, kterou potkáte na každém rohu, je medvědí česnek. Tato senzační lahůdka je právě na vrcholu své sezóny. V přírodě jej totiž najdete od března do května. Medvědí česnek má podobné vlastnosti jako česnek a cibule, ale liší se vzhledem – má dlouhé, tenké a oválné listy, které mají výraznou vůni po česneku. Listy medvědího česneku rostou z jednoho bodu a jsou pevně spojeny s rostlinou. Pokud nechcete lovit v přírodě, najdete jej s jistotou na jakémkoliv farmářském trhu. Abyste si tuto fantastickou rostlinku mohli pořádně vychutnat, přinášíme vám recept na krémovou polévku, která vás dokonale probudí ze zimního spánku. A když už je řeč o zimním spánku. Víte, proč se této fantastické rostlince říká právě medvědí česnek? Jméno pochází z toho, že medvědi jsou velmi často rádi jeho konzumenty právě potom, co se probudili ze zimního spánku.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
300 g | medvědího česneku |
200 g | brambor |
140 g | másla |
100 g | žluté cibule |
500 ml | zeleninového vývaru |
200 ml | smetany |
4 ks | toastového chleba |
1 ks | stonek rozmarýnu |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na menší kostičky.
- Orestujeme na 100 g másla, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme alespoň 20 minut do změknutí brambor.
- Přidáme smetanu, medvědí česnek a celé provaříme.
- Polévku do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem, popřípadě polévku dohustíme světlou jíškou.
- Toastový chléb nakrájíme na malé kostičky, poklademe na plech, přidáme zbytek másla, rozmarýn, osolíme, opepříme. A pečeme v troubě do zlatova.
Můžete si přidat také několik kapek citronové šťávy, která krému dodá svěží chuť. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete na krutonky přidat strouhaný sýr a nechat jej rozpustit. Pokud nejste příznivcem krutonů, nabídněte si k polévce chléb nebo grilovaný toust.
Poznámka:Recept k článku: Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly
zdroj: akademiekvality.cz