REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Poznejte chutě říjnových receptů, které jsou stejně tak pestré jako barvy podzimu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Počasí nám stále více a více připomíná, že léto už je pryč. Sluneční paprsky již nemají takovou sílu jako dříve, zato příroda nám ukazuje svou krásu a pestrobarevnost v celé své šíři. A právě přírodou jsme se nechali inspirovat při přípravě podzimních receptů. Objevte bohatství tohoto ročního období a vykouzlete si výtečné recepty z plodů naší krajiny.


Z jablek a ořechů si připravte tradiční trhanec, z nasbíraných hub lahodnou houbovou omáčku. K tomu jsme zařadili recept na vepřové s kořenovou zeleninou z jednoho hrnce a pečenou kachnu s vynikajícím jablečným zelím, jako odlehčenou alternativu ke klasické svatomartinské huse. Všechny recepty obsahují ingredience, jež se pyšní prestižní značkou kvality Regionální potravina. Ta každoročně připadne těm nejkvalitnějším výrobkům z 13 regionů v České republice. Dobrou chuť!

 

Podrobné recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!

 
  • Pečená kachna a jablečné zelí – Křupavá kůrka, jemné kachní maso a výborná šťáva. Pečená kachna je jednička na seznamu nejoblíbenějších pokrmů pro mnohé z nás. Připravte si ji podle našeho receptu a začněte tak trénovat na svatomartinské hodování. Podávejte k ní vynikající Samir kyselé zelí ve slaném nálevu, díky kterému dosáhnete výjimečné chuťové harmonie. Bílé hlávkové zelí od společnosti SAMIR KYSANÉ ZELÍ s. r. o. je zpracováváno v Brništi u České Lípy tradiční metodou nakládání za použití soli a kmínu, při kterém proběhne důležité mléčné kvašení. Za své mimořádné chuťové vlastnosti a kvalitní zpracování bylo oceněno známkou kvality Regionální potravina v roce 2021 v Libereckém kraji. Více o produktu se dočtete na stránkách: https://www.kysanezeli.cz/.

 
  • Vepřové maso s kořenovou zeleninou z jednoho hrnce – Recept jako stvořený do podzimních plískanic. Síla kořenové zeleniny vás hezky zahřeje a navíc se nají celá rodina. Tajnou ingrediencí v receptu je využití světlého piva, ve kterém se zelenina i maso peče. Vyzkoušejte vynikající pivo z Pivovaru Mazák s. r. o. Jejich 11 extra hořká vyhrála ocenění Regionální potravina v roce 2021 v Jihomoravském kraji. Světlý ležák vyniká vysokou hořkostí. Pivo vzniká pod rukama majitele pivovaru Mazák, Jiřího Michaloviče, který se jako vášnivý domovarník rozhodl pivo vařit s láskou ve větším množství. Více se dozvíte na stránkách pivovaru: https://pivovarmazak.cz/.

 
  • Kynutý knedlík s houbovou omáčkou – Houbová sezóna je v plném proudu, a proto ani zde nesmí chybět recept na houbovou omáčku, v níž krásně zužitkujete své lesní úlovky. Houbovou omáčku na bílém víně a se zeleninovým vývarem si zamilujete, zvlášť pokud jako přílohu zvolíte tradiční karlovarský knedlík. Doporučujeme kynutý knedlík od společnosti PASTELÁKOVI, s. r. o., který získal ocenění Regionální potravina v Karlovarském kraji v roce 2020. Ve firmě dbají na poctivou ruční práci a lokální ingredience. Díky tomu knedlík chutná stejně tak dobře jako domácí. Přesvědčte se sami na jejich webových stránkách: https://www.pastelakovi.cz/.

 
  • Trhanec s jablky a karamelem – Jablka a oříšky jsou s podzimem pevně spjaté. Využijte jejich bohatství a přichystejte si sladkou tečku v podobě receptu na trhanec s jablky a mléčným karamelem. Právě poslední jmenovaný povýší pokrm na výjimečný gurmánský zážitek. Použijte mléčný karamel od paní Dany Přistoupilové, která jej vyrábí v Malé Bystřici ve Zlínském kraji. Díky zpracování z vybraného mléka z prověřené farmy je jeho chuť lahodně smetanová a produkt neobsahuje žádné konzervanty. Její umění bylo v roce 2021 odměněno známkou kvality Regionální potravina. Více o jejích produktech zjistíte na webových stránkách: http://www.mlecnykaramel.cz/cs/mlecny-karamel-danka/.

 

O značce Regionální potravina

Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 500 výrobků od více než  350 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy