Palačinky usmažené ze směsi pohankové a hladké mouky, mléka, soli a vody, servírované potřené ovocnou směsí a krémem ze šlehačky a jogurtu, ozdobené čerstvými borůvkami.
Ingredience:
300 g | mražených borůvek |
200 g | pohankové mouky |
200 g | tučnějšího jogurtu |
175 g | cukru |
125 g | čerstvých borůvek |
120 g | hladké mouky |
50 g | Alpského másla Meggle nebo margarínu Alpinesse Meggle |
350 ml | vody |
120 ml | mléka Meggle |
3 lahvičky po 230 ml | jemné smetany ke šlehání MEGGLE (35 % tuku) |
7 lžic | vody |
1 polévková lžíce | potravinářského škrobu |
1 ks | vejce (velikost M) |
1 špetka | soli |
Postup:
1. V míse smíchejte oba typy mouky se solí, poté přidejte vejce, do směsi postupně vařečkou vmíchejte mléko a cca 350 mililitrů vody, aby vzniklo hladké tekutější těsto, směs nechte asi 10 minut stát
2. V teflonové pánvi (Ø 18 cm) rozehřejte tuk, z těsta postupně usmažte 5 palačinek, palačinky nechte úplně vychladnout
3. Opláchněte čerstvé borůvky a nechte je důkladně okapat
4. V hrnci přibližně 5 minut povařte mražené borůvky, 75 gramů cukru a 3–
4 polévkové lžíce vody, neustále přitom směs promíchávejte
5. Dohladka umíchejte škrob a 3 polévkové lžíce vody, vmíchejte je do borůvkové směsi a vše ještě 1 minutu nechte na plotně, pak odstavte připravenou ovocnou směs ze sporáku a nechte ji vychladnout, ale ne úplně ztuhnout
6. Opatrně vyšlehejte tuhou šlehačku
7. Jogurt smíchejte se 100 gramy cukru a pomalu jej vmíchejte do šlehačky
8. Přibližně 1/
5 šlehačky potřete 1 palačinku, dále na ni rozetřete 1/
5 ovocné směsi, uvedený postup ještě čtyřikrát zopakujte
9. Hotové pohankové palačinky servírujte vychlazené a posypané čerstvými borůvkami.
Zdroj: meggle.cz