REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné košíčky nebo paštičky žampiónovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z listového těsta předpečené košíčky, plněné v tomto případě směsí z podušených žampiónů, kostiček šunky, strouhaného sýru … vejce, mléka, citronové šťávy a koření, zapečené v troubě dozlatova, podávané jako teplý předkrm.


Ingredience:
Na listové košíčky (paštičky):
500 glistového těsta
hladká mouka na vyválení
vejce
Na žampiónovou náplň:
200 gžampiónů
100 gšunky
40 gmásla
20 gstrouhaného sýru
20 ghladké mouky
1 dlbílého vína
1 dlkuřecího vývaru
1 ksžloutek
muškátový květ
citronová šťáva
petrželka
pepř
sůl

Postup:

1. Dobře vychlazené listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 0,5 cm, vykrájíme vhodně velká kolečka, těmi pokryjeme obrácené formičky na košíčky (to je dnem vzhůru), nebo vykrájíme 10 koleček o průměru 7 cm, z pěti koleček pak vypíchneme středy kulatým tvořítkem, tak, že vznikne mezikruží
2. Plná kolečka potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe mezikružím, jejich povrch také potřeme vejcem i středová kolečka
3. Pečeme je nejdříve v troubě vyhřáté na 200 °C, po 5 minutách teplotu snížíme a dopékáme dozlatova při teplotě kolem 160-170 °C
4. Teplé košíčky nebo paštičky naplníme teplou náplní, paštičky přiklopíme ze strany středovými kolečky a ihned podáváme.

Příprava žampiónové náplně:
1. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku (na rozpuštěné máslo nasypeme mouku a za stálého míchání ji necháme mírně ztmavnout), zředíme ji vývarem, rozšleháme, chvíli povaříme, pak přilijeme víno, uvaříme hustou omáčku
2. Očištěné a na plátky pokrájené žampióny podusíme doměkka na zbylém másle
3. Do husté omáčky vmícháme žloutek rozmíchaný ve lžíci vína, citronovou šťávu, špetku muškátového květu, sekanou petrželku, strouhaný sýr, pepř, sůl, dušené žampióny a šunku pokrájenou na kostičky, za stálého míchání vše dobře promícháme.

Doporučení:

Košíčky nebo paštičky můžeme upéci také den předem, a před podáním je v troubě chvíli prohřát.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy