REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné hlemýždí ulity

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ulity šneků plněné směsí z hlemýždích tělíček, sardelí, žemlí a žloutků.


Ingredience:
Pro 6 osob:
24 ksuvařených hlemýždích tělíček
8 kssardelí
5 ksžloutků
5 ksoloupaných tvrdších žemlí
200 gmásla
1/4 lmléka
trochu cayenského pepře
trochu mletého muškátového
květu
trochu citrónové kůry
trochu zelené petržele
strouhanka
sůl
máslo na pokapání
ulity na plnění

Postup:

1. Ve vývaru uvařená a vychladlá hlemýždí tělíčka nadrobno rozsekáme
2. Žemle nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát, potom namočené žemle lehce vymačkáme a sítem prolisujeme
3. V misce utřeme máslo do pěny a k němu přidáme prolisované žemle, žloutky, prolisované sardele, okořeníme a dobře vše promícháme
4. Nakonec do směsi přimícháme rozsekané hlemýždě a jemně nasekanou zelenou petržel, je-li nádivka řídká, přimícháme do ní trochu strouhanky, a je-li příliš hustá, rozředíme ji mlékem
5. Hotovou nádivku necháme v chladničce ztuhnout, pak nádivku vyválíme na silnou nudli na strouhankou posypaném vále, kterou nakrájíme na tolik dílů, kolik máme ulit
6. Z jednotlivých dílů si utvoříme kuželovité tvary, které užším koncem zasadíme do otvorů čistých ulit
7. Plněné ulity postavíme do ohnivzdorné misky vymazané máslem, a to náplní vzhůru
8. Naplněné ulity přitiskneme (přečnívající náplní spojíme) trochu k sobě, jednak aby ulity dobře stály, jednak aby se nádivka nedotýkala misky
9. Povrch naplněných ulit pokapeme máslem a v horké troubě prudce opečeme dorůžova, to trvá 10 až 15 minut
10. Upečené hlemýždě upravíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí a na dílky nakrájeným citrónem.

Doporučení:

Obměna: Žemle můžeme místo do mléka namočit do bílého vína a nádivku okořenit polovinou stroužku utřeného česneku.

Poznámka:

Příloha: Bílý chleba nebo topinky a jemný zeleninový salát nebo kompot. Recept na vařené hlemýždě viz: Hlemýždi vaření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Filip Sajler otevřel na Pankráci novou kavárnu L’OR Café

Šéfkuchař Filip Sajler přidal další vlaječku do mapy provozoven restaurační skupiny Perfect Canteen. V office budově Gemini na pražské Pankráci otevřel moderní kavárnu L’OR Café. Svým umístěním je koncipována především pro zaměstnance přilehlých kancelářských komplexů, Filip Sajler však věří, že pestrá nabídka prémiové kávy L’OR Professional a chutného občerstvení přiláká i další návštěvníky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy