REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné hlemýždí ulity

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ulity šneků plněné směsí z hlemýždích tělíček, sardelí, žemlí a žloutků.


Ingredience:
Pro 6 osob:
24 ksuvařených hlemýždích tělíček
8 kssardelí
5 ksžloutků
5 ksoloupaných tvrdších žemlí
200 gmásla
1/4 lmléka
trochu cayenského pepře
trochu mletého muškátového
květu
trochu citrónové kůry
trochu zelené petržele
strouhanka
sůl
máslo na pokapání
ulity na plnění

Postup:

1. Ve vývaru uvařená a vychladlá hlemýždí tělíčka nadrobno rozsekáme
2. Žemle nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát, potom namočené žemle lehce vymačkáme a sítem prolisujeme
3. V misce utřeme máslo do pěny a k němu přidáme prolisované žemle, žloutky, prolisované sardele, okořeníme a dobře vše promícháme
4. Nakonec do směsi přimícháme rozsekané hlemýždě a jemně nasekanou zelenou petržel, je-li nádivka řídká, přimícháme do ní trochu strouhanky, a je-li příliš hustá, rozředíme ji mlékem
5. Hotovou nádivku necháme v chladničce ztuhnout, pak nádivku vyválíme na silnou nudli na strouhankou posypaném vále, kterou nakrájíme na tolik dílů, kolik máme ulit
6. Z jednotlivých dílů si utvoříme kuželovité tvary, které užším koncem zasadíme do otvorů čistých ulit
7. Plněné ulity postavíme do ohnivzdorné misky vymazané máslem, a to náplní vzhůru
8. Naplněné ulity přitiskneme (přečnívající náplní spojíme) trochu k sobě, jednak aby ulity dobře stály, jednak aby se nádivka nedotýkala misky
9. Povrch naplněných ulit pokapeme máslem a v horké troubě prudce opečeme dorůžova, to trvá 10 až 15 minut
10. Upečené hlemýždě upravíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí a na dílky nakrájeným citrónem.

Doporučení:

Obměna: Žemle můžeme místo do mléka namočit do bílého vína a nádivku okořenit polovinou stroužku utřeného česneku.

Poznámka:

Příloha: Bílý chleba nebo topinky a jemný zeleninový salát nebo kompot. Recept na vařené hlemýždě viz: Hlemýždi vaření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy