REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné hlemýždí ulity

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ulity šneků plněné směsí z hlemýždích tělíček, sardelí, žemlí a žloutků.


Ingredience:
Pro 6 osob:
24 ksuvařených hlemýždích tělíček
8 kssardelí
5 ksžloutků
5 ksoloupaných tvrdších žemlí
200 gmásla
1/4 lmléka
trochu cayenského pepře
trochu mletého muškátového
květu
trochu citrónové kůry
trochu zelené petržele
strouhanka
sůl
máslo na pokapání
ulity na plnění

Postup:

1. Ve vývaru uvařená a vychladlá hlemýždí tělíčka nadrobno rozsekáme
2. Žemle nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát, potom namočené žemle lehce vymačkáme a sítem prolisujeme
3. V misce utřeme máslo do pěny a k němu přidáme prolisované žemle, žloutky, prolisované sardele, okořeníme a dobře vše promícháme
4. Nakonec do směsi přimícháme rozsekané hlemýždě a jemně nasekanou zelenou petržel, je-li nádivka řídká, přimícháme do ní trochu strouhanky, a je-li příliš hustá, rozředíme ji mlékem
5. Hotovou nádivku necháme v chladničce ztuhnout, pak nádivku vyválíme na silnou nudli na strouhankou posypaném vále, kterou nakrájíme na tolik dílů, kolik máme ulit
6. Z jednotlivých dílů si utvoříme kuželovité tvary, které užším koncem zasadíme do otvorů čistých ulit
7. Plněné ulity postavíme do ohnivzdorné misky vymazané máslem, a to náplní vzhůru
8. Naplněné ulity přitiskneme (přečnívající náplní spojíme) trochu k sobě, jednak aby ulity dobře stály, jednak aby se nádivka nedotýkala misky
9. Povrch naplněných ulit pokapeme máslem a v horké troubě prudce opečeme dorůžova, to trvá 10 až 15 minut
10. Upečené hlemýždě upravíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí a na dílky nakrájeným citrónem.

Doporučení:

Obměna: Žemle můžeme místo do mléka namočit do bílého vína a nádivku okořenit polovinou stroužku utřeného česneku.

Poznámka:

Příloha: Bílý chleba nebo topinky a jemný zeleninový salát nebo kompot. Recept na vařené hlemýždě viz: Hlemýždi vaření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy