REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné hlemýždí ulity

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ulity šneků plněné směsí z hlemýždích tělíček, sardelí, žemlí a žloutků.


Ingredience:
Pro 6 osob:
24 ksuvařených hlemýždích tělíček
8 kssardelí
5 ksžloutků
5 ksoloupaných tvrdších žemlí
200 gmásla
1/4 lmléka
trochu cayenského pepře
trochu mletého muškátového
květu
trochu citrónové kůry
trochu zelené petržele
strouhanka
sůl
máslo na pokapání
ulity na plnění

Postup:

1. Ve vývaru uvařená a vychladlá hlemýždí tělíčka nadrobno rozsekáme
2. Žemle nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát, potom namočené žemle lehce vymačkáme a sítem prolisujeme
3. V misce utřeme máslo do pěny a k němu přidáme prolisované žemle, žloutky, prolisované sardele, okořeníme a dobře vše promícháme
4. Nakonec do směsi přimícháme rozsekané hlemýždě a jemně nasekanou zelenou petržel, je-li nádivka řídká, přimícháme do ní trochu strouhanky, a je-li příliš hustá, rozředíme ji mlékem
5. Hotovou nádivku necháme v chladničce ztuhnout, pak nádivku vyválíme na silnou nudli na strouhankou posypaném vále, kterou nakrájíme na tolik dílů, kolik máme ulit
6. Z jednotlivých dílů si utvoříme kuželovité tvary, které užším koncem zasadíme do otvorů čistých ulit
7. Plněné ulity postavíme do ohnivzdorné misky vymazané máslem, a to náplní vzhůru
8. Naplněné ulity přitiskneme (přečnívající náplní spojíme) trochu k sobě, jednak aby ulity dobře stály, jednak aby se nádivka nedotýkala misky
9. Povrch naplněných ulit pokapeme máslem a v horké troubě prudce opečeme dorůžova, to trvá 10 až 15 minut
10. Upečené hlemýždě upravíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí a na dílky nakrájeným citrónem.

Doporučení:

Obměna: Žemle můžeme místo do mléka namočit do bílého vína a nádivku okořenit polovinou stroužku utřeného česneku.

Poznámka:

Příloha: Bílý chleba nebo topinky a jemný zeleninový salát nebo kompot. Recept na vařené hlemýždě viz: Hlemýždi vaření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy