REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlemýždi vaření

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařená tělíčka hlemýžďů, chutný předkrm nebo i hlavní chod.


Ingredience:
Pro 6 osob:
24 ksočištěných hlemýždích tělíček
2 lsolené vody (hovězího nebo telecího vývaru)
1/16 loleje
citrónová šťáva
trochu tymiánu
zelená petrželka
trochu šalvěje
sůl

Postup:

1. Očištěná tělíčka hlemýžďů dáme do hrnce, zalijeme vodou (vývarem) a uvaříme doměkka, to trvá 2,5 až 3 hodiny
2. Před změknutím hlemýžďů vývar okořeníme tymiánem a šalvějí
3. Uvařené hlemýždě urovnáme na mísu, ještě za tepla je pokapeme olejem a citrónovou šťávou a ozdobíme zelenou petrželkou.

Doporučení:

Příloha: Bílý chléb, křen nebo jablečný křen, popřípadě jemný zeleninový salát.

Poznámka:

Obměna: Uvařené hlemýždě můžeme nechat ve vývaru vychladnout. Do vyvařených a vysušených ulit nalijeme trochu vychladlého vývaru, pak do nich zastrčíme vychladlá tělíčka hlemýžďů, petrželovým máslem je uzavřeme a povrch tohoto uzávěru posypeme strouhankou. Potom do kastrolu nasypeme sůl, posadíme do ní naplněné ulity otvorem nahoru, vložíme do horké trouby a asi 10 minut je zahřejeme. (Místo do soli je můžeme také posadit do tzv. Hlemýždí mísy. Děláme to proto, aby obsah ulity nevytekl.) Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod, anebo jako lahůdku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy