REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlemýždi smažení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smažená lahůdka z hlemýžďů, uvařené a pak obalené a osmažené hlemýždí maso.


Ingredience:
uvařená hlemýždí tělíčka
polohrubá mouka
strouhanka
mletý pepř
vejce
mléko
máslo (olej) na smažení
sůl

Postup:

1. Uvařené hlemýždě osolíme, opepříme
2. Připravené maso obalíme v prosáté mouce, ve vejcích osolených špetkou soli a rozšlehaných s mlékem, v prosáté strouhance
3. Usmažíme je zvolna v horkém tuku dozlatova
4. Vysmažené hlemýždě urovnáme na talíř vyložený listy hlávkového salátu a ozdobíme na dílky nakrájeným citrónem
5. Podáváme jako teplý mezichod nebo jako lahůdku.

Doporučení:

Příloha: Topinky a salát ze syrové zeleniny.

Poznámka:

Čištění a příprava (usmrcování) hlemýžďů: Hlemýždě vápnitým víčkem dobře uzavřené nejdříve kartáčkem ve vlažné vodě dobře omyjeme a pak pod tekoucí vodou opláchneme. Očištěné vložíme do vařící osolené vody a asi 10 minut povaříme, čímž je také hned usmrtíme. Potom z ulit odstraníme vápnitou skořápku a ještě za horka vyjmeme tělíčka hlemýžďů silnou jehlou nebo špičatým nožem z ulit. Vnitřnosti, které jsou měkké a narostlé na horní části tělíčka, jakož i špičku hlavy a konec černého ocásku odkrojíme, při čemž současně vytáhneme střívko. To znamená, že upotřebíme pouze onu tvrdší část tělíčka, po níž se živý hlemýžď pohybuje. Očištěná tělíčka hlemýžďů pak v dostatečném množství soli dobře promneme, abychom z nich dokonale odstranili sliz. Nakonec je v několikeré vodě dobře vypereme. Takto připravená hlemýždí tělíčka můžeme dále tepelně upracovávat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy