Jablka povařená v cukrovém sirupu, plněná šlehačkou, ořechy, medem a kávou, servírovaná ozdobená šlehačkou. Recept paní Karolíny Kamberské z pořadu “Karolína, domácí kuchařka” uvedeného na obrazovce TV Prima.
Ingredience:
4 ks | jablka |
200 g | šlehačky |
30 g | změklého másla |
20 g | mletých vlašských ořechů |
3 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | medu |
špetka mleté kávy | |
cukr krystal |
Postup:
1) Do hrnce (neměl by být o moc větší, než zaberou jablka postavená vedle sebe) nalijeme tolik vody, aby byla jablka téměř ponořená – můžete si to vyzkoušet tím, že je tam na chvíli zkusmo dáte, ale pak zase vyndáte 2. Do studené vody nasypeme cukr – mělo by ho být skoro stejně, jako je vody, přidáme citronovou šťávu a svaříme, za občasného zamíchání, na jednolitý sirup
3. Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a vložíme je do sirupu, vaříme je 8 minut, pak je opatrně vyndáme a necháme okapat
4. Máslo našleháme vidličkou, vmícháme do něj ořechy, med, kávu (kvalitní mletou kávu – prášek) a polovinu šlehačky, touto směsí naplníme připravená jablka
5. Jablíčka dále polijeme troškou sirupu, ve kterém se jablka vařila, a ozdobíme zbytkem šlehačky, můžete přidat snítku meduňky nebo cokoliv na ozdobu.
Článek k receptu a další recepty paní Karolíny: Nový kulinářský pořad na TV Prima s názvem “Karolína, domácí kuchařka”.