Další z receptů Ládi Hrušky, tento je na koláč z kynutého těsta ochucený lískooříškovým krémem.
Ingredience:
4 hrnky | polohrubé mouky |
1 hrnek | teplého mléka |
1/3 hrnku | cukru |
2 lžíce | másla |
2 ks | žloutky |
3/4 ks | kostky droždí |
špetka soli | |
lískooříškový krém | |
papír na pečení |
Postup:
1. Všechny ingredience na těsto (tedy vše kromě lískooříškového krému) smícháme v jedné nádobě a uhněteme jednolitý bochánek těsta, ten pak dáme odpočinout asi na tři čtvrtě hodiny (pokud chcete, aby těsto lépe vykynulo, strčte ho i s mísou do teplé vody a uvidíte)
2. Těsto si pak rozdělíme na čtyři díly a z každého uválíme placku silnou asi dva milimetry, na jeden vyválený kus těsta položíme talíř, obtáhneme si kolečko a to vymažeme lískooříškovým krémem, na něj položíme další plát, ten opět pomažeme, a dáme další plát, poslední patro samozřejmě, to horní, nemažeme
3. Dílko podložíme pečícím papírem, nahoru opět položíme talíř a jako podle šablony ořízneme přebývající těsto na kraji, uprostřed si pak lehce obtáhneme hrneček, kvůli ornamentu, který budeme vyrábět, postupným půlením si rozdělíme dort na šestnáctiny a vždy dva sousední kousky otočíme proti sobě, aby vzniklo efekt pletení (těsto nařezáváme od krajů jen po obtištěné kolečko hrnku)
4. Koláč potřeme rozšlehaným bílkem, přesuneme na plech vyložený papírem na pečení
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15-20 minut.
Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.Foto: Marcela Loubalová a Zdenka Vaňková