REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Placka jabka placka, aneb recept podle naší sestřenky Romany

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jablečné řezy poskládané ze dvou placek z lineckého těsta a jablečné náplně.


Ingredience:
Na těsto:
600 gpolohrubé mouky
200 gcukru
150 gtuku
3 ksvejce
4 lžícemléka
1 sáčekprášek do pečiva
Na náplň:
asi 750 gjablek
cukr na doslazení (monžství dle sladkosti jablek)
rozinky
skořice
Ostatní:
tuk na vymazání plechu, mouka na pracovní plochu, hrst strouhanky, cukr na posypání

Postup:
  1. Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a vypracujeme těsto, necháme v lednici chvíli odležet
  2. Oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců, pak rozkrájíme nebo nastrouháme
  3. Jablka dosladíme cukrem, ochutíme skořicí, přidáme rozinky
  4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, na pomoučené pracovní ploše vyválíme první na placku o velikosti plechu
  5. První placku přendáme na tukem vymazaný plech, prsty zvedneme mírně do krajů, aby nám nevytekla náplň, posypeme strouhankou
  6. Jablečnou náplň rozprostřeme na připravenou plecku
  7. Vyválíme druhou placku, tou přikryjeme jablka vyskládaná na plechu, jemně přitiskneme, propícháme vidličkou
  8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C tak 30-40 minut, do zrůžovění
  9. Podáváme nejlépe až druhý den, kdy moučník pěkně zvláční, rozkrájené na jednotlivé řezy a posypané moučkovým cukrem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy