Vepřová pečeně upečená na soli a servírovaná se šťávou ze smetany, vařené zeleniny a dalších ingrediencí.
Ingredience:
2 kg | soli |
750 g | vepřové pečeně |
600 g | květáku |
250 g | mrkve |
250 g | smetany |
200 g | zmrzlých fazolových lusků |
3 lžíce | hladké mouky |
3 lžíce | másla |
2 lžíce | středně ostré hořčice |
1 ks | cibule |
1 ks | svazku petrželky |
1/4 l | zeleninového vývaru |
hrubě mletý pepř | |
mletý bílý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné maso omyjeme, osušíme, posypeme solí a hrubým pepřem, zbylou sůl nasypeme do pekáče, na sůl vložíme vepřovou pečeni a v předehřáté troubě na 170 °C pečeme doměkka (asi 90 minut)
2. Mezitím omytý květák, rozdělený na jednotlivé růžičky, oloupanou mrkev nakrájenou na kolečka a lusky uvaříme 16 minut ve slané vodě, pak scedíme
3. V pánvi na rozehřátém másle necháme zesklovatět oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a necháme trochu zežloutnout, pak zalijeme zeleninovým vývarem i smetanou a krátce na mírném ohni za stálého míchání 10 minut povaříme
4. Potom vmícháme hořčici, ochutíme solí, bílým pepřem, přidáme na drobno nasekanou petrželku a nakonec vmícháme do šťávy slitou zeleninu
5. Pečeni nakrájíme a podáváme se zeleninou a vařenými bramborami.