Ostřejší čatní se hodí k sýrům, ale můžeme ho podávat i ke grilovaným masům nebo k uzené šunce.
Ingredience:
900 g | švestek |
140 g | rozinek |
70 g | hnědého třtinového cukru |
3 ks | šalotek |
1 ks | snítky tymiánu |
220 ml | pomerančové šťávy |
100 ml | suchého červeného vína |
1/2 lžíce | mletého chilli |
kousek celé skořice | |
5 cm čerstvého zázvoru |
Postup:
1. Do širšího kastrolu dáme omyté vypeckované švestky, oloupané na jemno nakrájené šalotky, na jemno nastrouhaný zázvor, omyté rozinky, kousek celé skořice, třtinový cukr, mleté chilli, snítku tymiánu, přilijeme červené víno a pomerančovou šťávu
2. Vše přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 40-45 minut, až švestky změknou za občasného promíchání, ke konci častěji
3. Čatní je hotové ve chvíli, kdy mírně zhoustne, ale přitom je stále tekuté
4. Servírujeme ihned nebo přelijeme do čistých teplých sklenic, uzavřeme a v ledničce vydrží 2-3 měsíce.