Jedna z variant na chutné čatní ke grilovaným masům.
Ingredience:
1 kg | salátových okurek |
400 g | cukru |
250 g | šalotky |
20 g | strouhaného zázvoru |
3 ks | červených chilli papriček |
200 ml | vinného octa |
200 ml | vody |
1 lžíce | hořčičných semínek |
několik snítek kopru | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Okurky oloupeme, rozpůlíme, lžící vydlabeme jádra a nakrájíme na nudličky
2. Oloupanou šalotku nakrájíme na kostičky, kopr nasekáme na jemno a chilli papričky zbavíme semen a nakrájíme na drobno
3. V hrnci přivedeme k varu 200 ml vody s octem, přidáme chilli papričky, šalotku, na jemno nastrouhaný zázvor, cukr, hořčičná semínka a chvíli vaříme
4. Pak přidáme okurky, kopr, osolíme, opepříme a dále vaříme ještě asi 3 minuty, necháme vychladnout a ještě asi 2 hodiny stát
5. Hotovým čatním naplníme čistě vymyté sklenice, uzavřeme a dáme do chladničky, kde vydrží až 3 týdny.