REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pikantní čatní ze švestek a červeného vína

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyloupané čerstvé švestky dušené s tlučeným hřebíčkem, skořicí, červeným vínem a vinným octem, poté zavařené. Výborné k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.


Ingredience:
1,5 kgvypeckovaných omytých švestek
300 gtřtinového cukru
10 ksutlučených hřebíčků
3 ksstroužku drceného česneku
2 ksnasekané chilli papričky
2 lžíceutlučených hořčičných semínek
2 lžičkymleté skořice
1 lžičkamletého zázvoru
1/4 lžičkystrouhaného muškátového oříšku
1/2 hrnkučerveného vinného octa
1/2 hrnkučerveného vína
A dále:
podle chuti sůl (asi 2 lžičky)
zavařovací sklenice

Postup:

1. Švestky můžeme pokrájet na menší kousky a v kastrolu se silnějším dnem je smícháme s cukrem
2. Na středním ohni cukr s ovocem rozpustíme a přidáme ostatní suroviny
3. Dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne – pokud je to nutné, můžeme občas podlít několika lžícemi vody
4. Na konci ochutnáme, podle potřeby ještě okyselíme, dosladíme nebo dosolíme
5. Plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů
6. Necháme vychladnout a po týdnu podáváme nejdříve po týdnu k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.

Poznámka:

Autor textu: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy