Slavný recept z Číny na kachnu s křupavou kůžičkou servírovanou v palačince s pikantní omáčkou.
Ingredience:
1 ks | kachny o váze 1,8 kg |
1,75 l | vařící vody |
1,25 dl | omáčky hoisin |
1,25 dl | vody do medové marinády |
125 g | moučkového cukru |
4 lžíce | medu |
2 lžíce | sezamového oleje |
2 lžičky | tmavé sójové omáčky |
proužky mrkve na ozdobení | |
čínské palačinky | |
tyčinky z okurky o velikosti zápalky | |
pokrájené jarní cibulky (šalotky) |
Postup:
1. Očištěnou kachnu přelijeme horkou vodou, osušíme ji a necháme několik hodin odležet
2. V misce smícháme med, zbytek vařící vody (1,25 dl) a tmavou sójovou omáčku a vše důkladně promícháme, touto směsí otřeme kachnu zevnitř i venku, zbytek si necháme na pozdější použití
3. Kachnu necháme 1 hodinu odležet, aby zaschla
4. Kachnu opět potřeme medovou směsí zevnitř i z venku a necháme znovu zaschnout, tento postup opakujeme tak dlouho, než upotřebíme všechnu připravenou směs
5. V pánvi rozehřejeme sezamový olej a přidáme omáčku hoisin, moučkový cukr a vodu, necháme 2-3 minuty na mírném plameni povařit, aby omáčka zhoustla, necháme ji vychladnout pak dáme do ledničky, až do dalšího použití
6. Kachnu pečeme v troubě předehřáté na 190 °C a to 30 minut, pak ji obrátíme a pečeme dalších 20 minut, nakonec kachnu opět obrátíme a pečeme dalších 30 minut, nebo tak dlouho dokud nemá křupavou kůžičku
7. Hotovou kachnu necháme 10 minut chladnout
8. Palačinky prohřejeme v pařáku (5-7 minut)
9. Z kachny odřízneme kůži, maso pokrájíme na proužky, ozdobíme je mrkví a servírujeme s palačinkami, omáčkou, okurkou a jarními cibulkami.
Recept na domácí hoisin omáčku najdete zde: Hoisin omáčka.
Pečené vepřové (Butaniku donburi)
Perská pečená kachní prsa s omáčkou z granátových jablek