REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pekáč hladového dřevorubce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V jednom pekáči upečené vykostěné vepřové koleno nakrájené na 5-6 kousků spolu s kuřecími nohami, silnějšími plátky oravské slaniny, kořenovou zeleninou a ke konci i se zelím.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce pro velké chlapy:
4 kskuřecí stehna i s kostí
1 ksvykostěného vepřového kolene
2 ksmrkve
1 kskořenové petrželky
1/4 ksmenšího celeru
20-30 kskuliček barevného pepře
20 kskuliček nového koření
5-6 ksbobkových listů
2-3 ksstroužky česneku
1 sklenicesterilovaného sladkokyselého zelí
150 goravské slaniny
3 vrchovaté lžícecukru
trochu vody na podlití
mletá červená paprika
olej nebo sádlo
drcený kmín
voda
sůl

Postup:

1. Na plech mírně vymazaný sádlem nebo olejem poklademe na 5-6 dílů nakrájené vepřové koleno i s kůží, kuřecí nohy, silnější plátky oravské slaniny, na kolečka nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a na plátky nakrájené stroužky česneku, vše osolíme a posypeme mletou červenou paprikou
2. Ingredience v pekáči dále doplníme o kuličky barevného pepře, bobkové listy a hojně posypeme podrceným kmínem, pokladem plátky másla a vše mírně podlijeme vodou
3. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 60 minut, jednou vše opatrně promícháme, maso otočíme
4. Připravíme si zelí; do větší mísy vyklepneme zelí, které pak přecedíme (nálev nechceme), zelí posypeme třemi vrchovatými lžícemi cukru, promícháme a necháme odležet do chvíle, kdy ho použijeme (toho cukru se vůbec nebojte, nešiďte tu dávku, nakonec v pokrmu nebude vůbec cítit!)
5. Po 1 hodině pečení vytáhneme část masa a do ostatního zamícháme sklenici sladkokyselého zelí ochuceného cukrem, pak maso vrátíme zpět do pekáče, a pokrm dopečme doměkka, tedy pečeme další 1-1,5 hodiny, opět jednou vše opatrně v pekáči promícháme a maso obrátíme
5. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo třeba jen tak, s čerstvým chlebem.

Doporučení:

Zajímavé je do pekáče přidat ještě dvě na plátky nakrájená kyselejší jablka, pokrm získá další chuťový rozměr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy