V jednom pekáči upečené vykostěné vepřové koleno nakrájené na 5-6 kousků spolu s kuřecími nohami, silnějšími plátky oravské slaniny, kořenovou zeleninou a ke konci i se zelím.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce pro velké chlapy: | |
4 ks | kuřecí stehna i s kostí |
1 ks | vykostěného vepřového kolene |
2 ks | mrkve |
1 ks | kořenové petrželky |
1/4 ks | menšího celeru |
20-30 ks | kuliček barevného pepře |
20 ks | kuliček nového koření |
5-6 ks | bobkových listů |
2-3 ks | stroužky česneku |
1 sklenice | sterilovaného sladkokyselého zelí |
150 g | oravské slaniny |
3 vrchovaté lžíce | cukru |
trochu vody na podlití | |
mletá červená paprika | |
olej nebo sádlo | |
drcený kmín | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Na plech mírně vymazaný sádlem nebo olejem poklademe na 5-6 dílů nakrájené vepřové koleno i s kůží, kuřecí nohy, silnější plátky oravské slaniny, na kolečka nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a na plátky nakrájené stroužky česneku, vše osolíme a posypeme mletou červenou paprikou
2. Ingredience v pekáči dále doplníme o kuličky barevného pepře, bobkové listy a hojně posypeme podrceným kmínem, pokladem plátky másla a vše mírně podlijeme vodou
3. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 60 minut, jednou vše opatrně promícháme, maso otočíme
4. Připravíme si zelí; do větší mísy vyklepneme zelí, které pak přecedíme (nálev nechceme), zelí posypeme třemi vrchovatými lžícemi cukru, promícháme a necháme odležet do chvíle, kdy ho použijeme (toho cukru se vůbec nebojte, nešiďte tu dávku, nakonec v pokrmu nebude vůbec cítit!)
5. Po 1 hodině pečení vytáhneme část masa a do ostatního zamícháme sklenici sladkokyselého zelí ochuceného cukrem, pak maso vrátíme zpět do pekáče, a pokrm dopečme doměkka, tedy pečeme další 1-1,5 hodiny, opět jednou vše opatrně v pekáči promícháme a maso obrátíme
5. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo třeba jen tak, s čerstvým chlebem.
Zajímavé je do pekáče přidat ještě dvě na plátky nakrájená kyselejší jablka, pokrm získá další chuťový rozměr.