REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pekáč hladového dřevorubce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V jednom pekáči upečené vykostěné vepřové koleno nakrájené na 5-6 kousků spolu s kuřecími nohami, silnějšími plátky oravské slaniny, kořenovou zeleninou a ke konci i se zelím.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce pro velké chlapy:
4 kskuřecí stehna i s kostí
1 ksvykostěného vepřového kolene
2 ksmrkve
1 kskořenové petrželky
1/4 ksmenšího celeru
20-30 kskuliček barevného pepře
20 kskuliček nového koření
5-6 ksbobkových listů
2-3 ksstroužky česneku
1 sklenicesterilovaného sladkokyselého zelí
150 goravské slaniny
3 vrchovaté lžícecukru
trochu vody na podlití
mletá červená paprika
olej nebo sádlo
drcený kmín
voda
sůl

Postup:

1. Na plech mírně vymazaný sádlem nebo olejem poklademe na 5-6 dílů nakrájené vepřové koleno i s kůží, kuřecí nohy, silnější plátky oravské slaniny, na kolečka nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a na plátky nakrájené stroužky česneku, vše osolíme a posypeme mletou červenou paprikou
2. Ingredience v pekáči dále doplníme o kuličky barevného pepře, bobkové listy a hojně posypeme podrceným kmínem, pokladem plátky másla a vše mírně podlijeme vodou
3. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 60 minut, jednou vše opatrně promícháme, maso otočíme
4. Připravíme si zelí; do větší mísy vyklepneme zelí, které pak přecedíme (nálev nechceme), zelí posypeme třemi vrchovatými lžícemi cukru, promícháme a necháme odležet do chvíle, kdy ho použijeme (toho cukru se vůbec nebojte, nešiďte tu dávku, nakonec v pokrmu nebude vůbec cítit!)
5. Po 1 hodině pečení vytáhneme část masa a do ostatního zamícháme sklenici sladkokyselého zelí ochuceného cukrem, pak maso vrátíme zpět do pekáče, a pokrm dopečme doměkka, tedy pečeme další 1-1,5 hodiny, opět jednou vše opatrně v pekáči promícháme a maso obrátíme
5. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo třeba jen tak, s čerstvým chlebem.

Doporučení:

Zajímavé je do pekáče přidat ještě dvě na plátky nakrájená kyselejší jablka, pokrm získá další chuťový rozměr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy