REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pekáč hladového dřevorubce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V jednom pekáči upečené vykostěné vepřové koleno nakrájené na 5-6 kousků spolu s kuřecími nohami, silnějšími plátky oravské slaniny, kořenovou zeleninou a ke konci i se zelím.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce pro velké chlapy:
4 kskuřecí stehna i s kostí
1 ksvykostěného vepřového kolene
2 ksmrkve
1 kskořenové petrželky
1/4 ksmenšího celeru
20-30 kskuliček barevného pepře
20 kskuliček nového koření
5-6 ksbobkových listů
2-3 ksstroužky česneku
1 sklenicesterilovaného sladkokyselého zelí
150 goravské slaniny
3 vrchovaté lžícecukru
trochu vody na podlití
mletá červená paprika
olej nebo sádlo
drcený kmín
voda
sůl

Postup:

1. Na plech mírně vymazaný sádlem nebo olejem poklademe na 5-6 dílů nakrájené vepřové koleno i s kůží, kuřecí nohy, silnější plátky oravské slaniny, na kolečka nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a na plátky nakrájené stroužky česneku, vše osolíme a posypeme mletou červenou paprikou
2. Ingredience v pekáči dále doplníme o kuličky barevného pepře, bobkové listy a hojně posypeme podrceným kmínem, pokladem plátky másla a vše mírně podlijeme vodou
3. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 60 minut, jednou vše opatrně promícháme, maso otočíme
4. Připravíme si zelí; do větší mísy vyklepneme zelí, které pak přecedíme (nálev nechceme), zelí posypeme třemi vrchovatými lžícemi cukru, promícháme a necháme odležet do chvíle, kdy ho použijeme (toho cukru se vůbec nebojte, nešiďte tu dávku, nakonec v pokrmu nebude vůbec cítit!)
5. Po 1 hodině pečení vytáhneme část masa a do ostatního zamícháme sklenici sladkokyselého zelí ochuceného cukrem, pak maso vrátíme zpět do pekáče, a pokrm dopečme doměkka, tedy pečeme další 1-1,5 hodiny, opět jednou vše opatrně v pekáči promícháme a maso obrátíme
5. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo třeba jen tak, s čerstvým chlebem.

Doporučení:

Zajímavé je do pekáče přidat ještě dvě na plátky nakrájená kyselejší jablka, pokrm získá další chuťový rozměr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy