REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pekáč hladového dřevorubce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V jednom pekáči upečené vykostěné vepřové koleno nakrájené na 5-6 kousků spolu s kuřecími nohami, silnějšími plátky oravské slaniny, kořenovou zeleninou a ke konci i se zelím.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce pro velké chlapy:
4 kskuřecí stehna i s kostí
1 ksvykostěného vepřového kolene
2 ksmrkve
1 kskořenové petrželky
1/4 ksmenšího celeru
20-30 kskuliček barevného pepře
20 kskuliček nového koření
5-6 ksbobkových listů
2-3 ksstroužky česneku
1 sklenicesterilovaného sladkokyselého zelí
150 goravské slaniny
3 vrchovaté lžícecukru
trochu vody na podlití
mletá červená paprika
olej nebo sádlo
drcený kmín
voda
sůl

Postup:

1. Na plech mírně vymazaný sádlem nebo olejem poklademe na 5-6 dílů nakrájené vepřové koleno i s kůží, kuřecí nohy, silnější plátky oravské slaniny, na kolečka nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a na plátky nakrájené stroužky česneku, vše osolíme a posypeme mletou červenou paprikou
2. Ingredience v pekáči dále doplníme o kuličky barevného pepře, bobkové listy a hojně posypeme podrceným kmínem, pokladem plátky másla a vše mírně podlijeme vodou
3. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 60 minut, jednou vše opatrně promícháme, maso otočíme
4. Připravíme si zelí; do větší mísy vyklepneme zelí, které pak přecedíme (nálev nechceme), zelí posypeme třemi vrchovatými lžícemi cukru, promícháme a necháme odležet do chvíle, kdy ho použijeme (toho cukru se vůbec nebojte, nešiďte tu dávku, nakonec v pokrmu nebude vůbec cítit!)
5. Po 1 hodině pečení vytáhneme část masa a do ostatního zamícháme sklenici sladkokyselého zelí ochuceného cukrem, pak maso vrátíme zpět do pekáče, a pokrm dopečme doměkka, tedy pečeme další 1-1,5 hodiny, opět jednou vše opatrně v pekáči promícháme a maso obrátíme
5. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo třeba jen tak, s čerstvým chlebem.

Doporučení:

Zajímavé je do pekáče přidat ještě dvě na plátky nakrájená kyselejší jablka, pokrm získá další chuťový rozměr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy