REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený vánoční stromeček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vrstvách pokladené těsto potřené lískovo-oříškovým krémem, nakrájené do tvaru stromku, větve vytvořené pootočením části těsta, stromek nakonec upečený v troubě dozlatova. Další z vánočních receptů od Ládi Hrušky.


Ingredience:
1/2 hrnkuvlažného mléka
4 lžícecukru
3 lžícerozpuštěného másla
2 ksvaječné žloutky
3/4 kskostky droždí
špetka soli
lískovo-oříškový krém
mouka na pomoučení pracovní plochy, papír na pečení
rozšlehaný bílek a cukrová voda na potření, sezamová semínka
3 hrnkyhladké mouky

Postup:

1. Do mísy nasypeme mouku, vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem, přidáme i trochu cukru, jakmile vzejde kvásek, přidáme žloutky, zbytek cukru, špetku soli a rozpuštěné máslo, vypracujeme těsto, které necháme pod čistou hadrovou utěrkou na teplém místě kynout 30 minut
2. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, vyválíme 4 pláty ve tvaru trojúhelníku, tak 2-3 mm silné
3. První plát potřeme lískovo-oříškovým krémem, poklademe druhým plátem, opět potřeme, postupně položíme všechny pláty, poslední horní plát však nepotíráme
4. Z okraje navrstveného těsta vyřízneme pravidelný trojúhelník, ten opatrně přendáme na plech vyložený papírem na pečení, ostrým nožem nařízněte jeho strany, asi 5 centimetrů z boku do středu, ale tak, aby zůstal zřetelný kmen, dole těsto odřízneme, aby byla vidět spodní část kmenu
5. Rozřezané vodorovné pruhy otáčíme o 180° – stejně z obou stran, jen špičku stromečku necháme neotočenou
6. Stromeček potřeme rozšlehaným bílkem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 20 minut
7. Upečený stromeček ještě potřeme cukrovou vodou a případně posypeme sezamovými semínky, po vychladnutí můžeme podávat.

Poznámka:

Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy