Ve vrstvách pokladené těsto potřené lískovo-oříškovým krémem, nakrájené do tvaru stromku, větve vytvořené pootočením části těsta, stromek nakonec upečený v troubě dozlatova. Další z vánočních receptů od Ládi Hrušky.
Ingredience:
1/2 hrnku | vlažného mléka |
4 lžíce | cukru |
3 lžíce | rozpuštěného másla |
2 ks | vaječné žloutky |
3/4 ks | kostky droždí |
špetka soli | |
lískovo-oříškový krém | |
mouka na pomoučení pracovní plochy, papír na pečení | |
rozšlehaný bílek a cukrová voda na potření, sezamová semínka | |
3 hrnky | hladké mouky |
Postup:
1. Do mísy nasypeme mouku, vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem, přidáme i trochu cukru, jakmile vzejde kvásek, přidáme žloutky, zbytek cukru, špetku soli a rozpuštěné máslo, vypracujeme těsto, které necháme pod čistou hadrovou utěrkou na teplém místě kynout 30 minut
2. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, vyválíme 4 pláty ve tvaru trojúhelníku, tak 2-3 mm silné
3. První plát potřeme lískovo-oříškovým krémem, poklademe druhým plátem, opět potřeme, postupně položíme všechny pláty, poslední horní plát však nepotíráme
4. Z okraje navrstveného těsta vyřízneme pravidelný trojúhelník, ten opatrně přendáme na plech vyložený papírem na pečení, ostrým nožem nařízněte jeho strany, asi 5 centimetrů z boku do středu, ale tak, aby zůstal zřetelný kmen, dole těsto odřízneme, aby byla vidět spodní část kmenu
5. Rozřezané vodorovné pruhy otáčíme o 180° – stejně z obou stran, jen špičku stromečku necháme neotočenou
6. Stromeček potřeme rozšlehaným bílkem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 20 minut
7. Upečený stromeček ještě potřeme cukrovou vodou a případně posypeme sezamovými semínky, po vychladnutí můžeme podávat.
Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.