REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený vánoční stromeček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vrstvách pokladené těsto potřené lískovo-oříškovým krémem, nakrájené do tvaru stromku, větve vytvořené pootočením části těsta, stromek nakonec upečený v troubě dozlatova. Další z vánočních receptů od Ládi Hrušky.


Ingredience:
1/2 hrnkuvlažného mléka
4 lžícecukru
3 lžícerozpuštěného másla
2 ksvaječné žloutky
3/4 kskostky droždí
špetka soli
lískovo-oříškový krém
mouka na pomoučení pracovní plochy, papír na pečení
rozšlehaný bílek a cukrová voda na potření, sezamová semínka
3 hrnkyhladké mouky

Postup:

1. Do mísy nasypeme mouku, vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem, přidáme i trochu cukru, jakmile vzejde kvásek, přidáme žloutky, zbytek cukru, špetku soli a rozpuštěné máslo, vypracujeme těsto, které necháme pod čistou hadrovou utěrkou na teplém místě kynout 30 minut
2. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, vyválíme 4 pláty ve tvaru trojúhelníku, tak 2-3 mm silné
3. První plát potřeme lískovo-oříškovým krémem, poklademe druhým plátem, opět potřeme, postupně položíme všechny pláty, poslední horní plát však nepotíráme
4. Z okraje navrstveného těsta vyřízneme pravidelný trojúhelník, ten opatrně přendáme na plech vyložený papírem na pečení, ostrým nožem nařízněte jeho strany, asi 5 centimetrů z boku do středu, ale tak, aby zůstal zřetelný kmen, dole těsto odřízneme, aby byla vidět spodní část kmenu
5. Rozřezané vodorovné pruhy otáčíme o 180° – stejně z obou stran, jen špičku stromečku necháme neotočenou
6. Stromeček potřeme rozšlehaným bílkem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 20 minut
7. Upečený stromeček ještě potřeme cukrovou vodou a případně posypeme sezamovými semínky, po vychladnutí můžeme podávat.

Poznámka:

Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy