REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený vánoční stromeček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vrstvách pokladené těsto potřené lískovo-oříškovým krémem, nakrájené do tvaru stromku, větve vytvořené pootočením části těsta, stromek nakonec upečený v troubě dozlatova. Další z vánočních receptů od Ládi Hrušky.


Ingredience:
1/2 hrnkuvlažného mléka
4 lžícecukru
3 lžícerozpuštěného másla
2 ksvaječné žloutky
3/4 kskostky droždí
špetka soli
lískovo-oříškový krém
mouka na pomoučení pracovní plochy, papír na pečení
rozšlehaný bílek a cukrová voda na potření, sezamová semínka
3 hrnkyhladké mouky

Postup:

1. Do mísy nasypeme mouku, vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem, přidáme i trochu cukru, jakmile vzejde kvásek, přidáme žloutky, zbytek cukru, špetku soli a rozpuštěné máslo, vypracujeme těsto, které necháme pod čistou hadrovou utěrkou na teplém místě kynout 30 minut
2. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, vyválíme 4 pláty ve tvaru trojúhelníku, tak 2-3 mm silné
3. První plát potřeme lískovo-oříškovým krémem, poklademe druhým plátem, opět potřeme, postupně položíme všechny pláty, poslední horní plát však nepotíráme
4. Z okraje navrstveného těsta vyřízneme pravidelný trojúhelník, ten opatrně přendáme na plech vyložený papírem na pečení, ostrým nožem nařízněte jeho strany, asi 5 centimetrů z boku do středu, ale tak, aby zůstal zřetelný kmen, dole těsto odřízneme, aby byla vidět spodní část kmenu
5. Rozřezané vodorovné pruhy otáčíme o 180° – stejně z obou stran, jen špičku stromečku necháme neotočenou
6. Stromeček potřeme rozšlehaným bílkem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 20 minut
7. Upečený stromeček ještě potřeme cukrovou vodou a případně posypeme sezamovými semínky, po vychladnutí můžeme podávat.

Poznámka:

Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy