REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pekanový sváteční koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nechte se inspirovat šéfkuchařem Michalem Nikodémem, který si v rámci projektu na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus pro vás nachystal tento originální recept.


Ingredience:
Křehké těsto na formu o průměru cca 25 cm:
230 ghladké mouky
140 gmásla
70 gmoučkového cukru
2 ksvelké žloutky
citronová kůra
špetka soli
Náplň:
160 gcelých pekanových ořechů
120 gjavorového sirupu
150 mlsmetany 30 % tuku
4 ksžloutky
2 kscelá vejce
2 lžičkysměsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor ...
... hřebíček, muškátový oříšek)
med nebo cukr na doslazení

Postup:

1. Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit
2. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu
3. Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila, dochutíme medem nebo cukrem
4. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivko
5. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165 °C, ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením, v tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda
6. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

Poznámka:

O projektu Bílé plus: Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014-2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011-2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% z vlastních prostředků AK ČR. Více informací na www.bileplus.eu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy