REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený králík na česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikovaný králík upečený v troubě, na zelenině, dozlatova.


Ingredience:
1 kscelého králíka nebo 2 králičí zadky (hřbet a zadní běhy)
6 ksstroužků česneku
2 ksvelké cibule
150 gceleru
100 gkořenové petržele
100 gslaniny
100 grozpuštěného másla
voda na podlití
sůl

Postup:

1. Králíka očistíme, odblaníme, omyjeme a důkladně osušíme, pak maso, v celku nebo i naporcované, prošpikujeme částí slaniny nakrájené na proužky
2. Do masa vetřeme se solí utřený česnek, vložíme ho do pekáče, přelijeme rozpuštěným máslem, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet
3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, přidáme ji k odleženému králíkovi včetně zbylé slaniny a v troubě vyhřáté na 200 °C zprudka zapečeme
4. Teplotu trouby snížíme na 180 °C, králíka mírně podlijme vodou, přikryjeme a pečeme zaklopené doměkka, během pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme horkou vodou
5. Jakmile je maso měkké (po píchnutí nožem do masa vytéká růžová šťáva), sejmeme poklici a králíka dopečeme dozlatova
6., Upečeného králíka necháme chvíli odležet, pak ho můžeme ihned servírovat.

Doporučení:

Pokud chceme hustější šťávu, zaprášíme jí lžičkou hladké mouky. Šťávu můžeme servírovat i rozmixovanou nebo propasírovanou přes husté sítko.

Poznámka:

Před špikováním je dobré proužky slaniny vložit do mrazáku, špikování pak bude úplná hračka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy