REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený bůček s dušenou kapustou, vařené brambory

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě v pekáčku podlitý vodou dozlatova upečený bůček, servírovaný nakrájený na plátky spolu s dušenou kapustou a vařenými brambory.


Ingredience:
1-1,5 kgvepřového bůčku
6 ksstroužků česneku
2 ksvětší cibule
voda
kmín
pepř
sůl
Na dušenou kapustu:
1 ksstředně velké kapusty
2 ksmrkve
400 ganglické slaniny v celku
1 lžíceslunečnicového oleje
200 mlkuřecího vývaru
několik kapek bílého vinného octa
špetka třtinového cukru
mletý černý pepř
sůl
Na vařené brambory:
500 g brambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:
  1. Oloupané cibule nakrájíme na kostičky a polovinu oloupaných stroužků česneku utřeme se solí, zbylé stroužky nakrájíme na plátky
  2. Očištěný bůček opláchneme, osušíme, kůži bůčku nakrájíme nožem do čtverečků a do kůže i masa vetřeme česnek utřený se solí
  3. Maso vložíme do pekáčku kůží dolů, posypeme nakrájenou cibulí, kmínem, zbylým česnekem, ochutíme pepřem a podlijeme trochou vody
  4. Dáme do předehřáté trouby a pečeme zakryté při 160 °C asi 2,5 hodiny, za občasného obracení, podlévání vodou a přelévání výpekem
  5. Ke konci pečení bůček otočíme kůží nahoru, odkryjeme, dopečeme doměkka a aby měl křupavou kůrčičku.

Příprava dušené kapusty:

  1. Na rozpáleném oleji ve větším hrnci orestujeme na špalíčky nakrájenou italskou pancettu nebo českou anglickou slaninu
  2. Opečenou slaninu posypeme třtinovým cukrem, zamícháme, přidáme pár kapek vinného, na nudličky nakrouhanou kapustu, očištěnou, nastrouhanou mrkev, vše zalijeme kuřecím vývarem
  3. Dusíme asi 10-15 minut, kapusta musí být měkká, ale zároveň by měla trochu křupat
  4. Podle chuti pokrm osolíme, okořeníme pepřem, případně ještě dosladíme cukrem a okyselíme octem.

Příprava brambor:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
  2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
  3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy