V troubě v pekáčku podlitý vodou dozlatova upečený bůček, servírovaný nakrájený na plátky spolu s dušenou kapustou a vařenými brambory.
Ingredience:
1-1,5 kg | vepřového bůčku |
6 ks | stroužků česneku |
2 ks | větší cibule |
voda | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na dušenou kapustu: | |
1 ks | středně velké kapusty |
2 ks | mrkve |
400 g | anglické slaniny v celku |
1 lžíce | slunečnicového oleje |
200 ml | kuřecího vývaru |
několik kapek bílého vinného octa | |
špetka třtinového cukru | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Na vařené brambory: | |
500 g | brambor |
1,5 l | vody |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
Postup:
- Oloupané cibule nakrájíme na kostičky a polovinu oloupaných stroužků česneku utřeme se solí, zbylé stroužky nakrájíme na plátky
- Očištěný bůček opláchneme, osušíme, kůži bůčku nakrájíme nožem do čtverečků a do kůže i masa vetřeme česnek utřený se solí
- Maso vložíme do pekáčku kůží dolů, posypeme nakrájenou cibulí, kmínem, zbylým česnekem, ochutíme pepřem a podlijeme trochou vody
- Dáme do předehřáté trouby a pečeme zakryté při 160 °C asi 2,5 hodiny, za občasného obracení, podlévání vodou a přelévání výpekem
- Ke konci pečení bůček otočíme kůží nahoru, odkryjeme, dopečeme doměkka a aby měl křupavou kůrčičku.
Příprava dušené kapusty:
- Na rozpáleném oleji ve větším hrnci orestujeme na špalíčky nakrájenou italskou pancettu nebo českou anglickou slaninu
- Opečenou slaninu posypeme třtinovým cukrem, zamícháme, přidáme pár kapek vinného, na nudličky nakrouhanou kapustu, očištěnou, nastrouhanou mrkev, vše zalijeme kuřecím vývarem
- Dusíme asi 10-15 minut, kapusta musí být měkká, ale zároveň by měla trochu křupat
- Podle chuti pokrm osolíme, okořeníme pepřem, případně ještě dosladíme cukrem a okyselíme octem.
Příprava brambor:
- Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
- Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
- Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Foto: Naďa Indruchová