REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený bok plněný zelím, chlupaté knedlíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Okořeněná, hořčicí potřená kapsa z vepřového boku naplněná na cibulce a slanině podušeným zelím, upečená v troubě podlitá vodou doměkka, servírovaná nakrájená na plátky, přelitá šťávou z výpeku spolu s domácími chlupatými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřového boku
500 gkysaného zelí
200 ganglické slaniny
3 kscibule
plnotučná hořčice
česnek
kmín
voda
pepř
sůl
Na chlupaté knedlíky:
400 gvařených brambor ve slupce
250 gsyrových brambor
3 hrstihrubé mouky
1 kshouska
1 ksvejce
solamyl
voda
sůl

Postup:

1. Do boku vytvoříme kapsu, maso osolíme, okmínujeme, potřeme česnekem a hořčicí
2. Na slanině necháme zesklovatět cibuli, přidáme propláchnuté zelí, kmín, sůl, cukr, dle chuti a dusíme 10 minut, směs odstavíme a po vychladnutí plníme do masa, zajistíme špejlemi nebo potravinářským provázkem
3. Zbytek slaniny, cibule a zelí dáme do pekáčku, přidáme maso, podlijeme a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přikryté do měkka tak 90 minut, když je maso měkké, dopečeme odkryté pěkně na barvu
4. Na plátky pokrájené maso servírujeme přelité šťávou z výpeku, spolu s chlupatými knedlíky.

Příprava knedlíků: 1. Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemno, přidáme syrové, kterých jsme zbavili vody
2. Vše dáme do mísy, označíme si nožem kříž, čtvrtinu vyjmeme a do prázdné části vysypeme solamyl, přidáme vejce, rohlík a dvě až tři hrsti mouky, osolíme, zapracujeme, vytváříme menší knedle
3. Ty vaříme v osolené vodě asi 10 minut, pak je vytáhneme, propíchneme nebo roztrhneme a necháme důkladně okapat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy