REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený bok plněný zelím, chlupaté knedlíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Okořeněná, hořčicí potřená kapsa z vepřového boku naplněná na cibulce a slanině podušeným zelím, upečená v troubě podlitá vodou doměkka, servírovaná nakrájená na plátky, přelitá šťávou z výpeku spolu s domácími chlupatými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřového boku
500 gkysaného zelí
200 ganglické slaniny
3 kscibule
plnotučná hořčice
česnek
kmín
voda
pepř
sůl
Na chlupaté knedlíky:
400 gvařených brambor ve slupce
250 gsyrových brambor
3 hrstihrubé mouky
1 kshouska
1 ksvejce
solamyl
voda
sůl

Postup:

1. Do boku vytvoříme kapsu, maso osolíme, okmínujeme, potřeme česnekem a hořčicí
2. Na slanině necháme zesklovatět cibuli, přidáme propláchnuté zelí, kmín, sůl, cukr, dle chuti a dusíme 10 minut, směs odstavíme a po vychladnutí plníme do masa, zajistíme špejlemi nebo potravinářským provázkem
3. Zbytek slaniny, cibule a zelí dáme do pekáčku, přidáme maso, podlijeme a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přikryté do měkka tak 90 minut, když je maso měkké, dopečeme odkryté pěkně na barvu
4. Na plátky pokrájené maso servírujeme přelité šťávou z výpeku, spolu s chlupatými knedlíky.

Příprava knedlíků: 1. Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemno, přidáme syrové, kterých jsme zbavili vody
2. Vše dáme do mísy, označíme si nožem kříž, čtvrtinu vyjmeme a do prázdné části vysypeme solamyl, přidáme vejce, rohlík a dvě až tři hrsti mouky, osolíme, zapracujeme, vytváříme menší knedle
3. Ty vaříme v osolené vodě asi 10 minut, pak je vytáhneme, propíchneme nebo roztrhneme a necháme důkladně okapat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy