REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený bok plněný zelím, chlupaté knedlíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Okořeněná, hořčicí potřená kapsa z vepřového boku naplněná na cibulce a slanině podušeným zelím, upečená v troubě podlitá vodou doměkka, servírovaná nakrájená na plátky, přelitá šťávou z výpeku spolu s domácími chlupatými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřového boku
500 gkysaného zelí
200 ganglické slaniny
3 kscibule
plnotučná hořčice
česnek
kmín
voda
pepř
sůl
Na chlupaté knedlíky:
400 gvařených brambor ve slupce
250 gsyrových brambor
3 hrstihrubé mouky
1 kshouska
1 ksvejce
solamyl
voda
sůl

Postup:

1. Do boku vytvoříme kapsu, maso osolíme, okmínujeme, potřeme česnekem a hořčicí
2. Na slanině necháme zesklovatět cibuli, přidáme propláchnuté zelí, kmín, sůl, cukr, dle chuti a dusíme 10 minut, směs odstavíme a po vychladnutí plníme do masa, zajistíme špejlemi nebo potravinářským provázkem
3. Zbytek slaniny, cibule a zelí dáme do pekáčku, přidáme maso, podlijeme a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přikryté do měkka tak 90 minut, když je maso měkké, dopečeme odkryté pěkně na barvu
4. Na plátky pokrájené maso servírujeme přelité šťávou z výpeku, spolu s chlupatými knedlíky.

Příprava knedlíků: 1. Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemno, přidáme syrové, kterých jsme zbavili vody
2. Vše dáme do mísy, označíme si nožem kříž, čtvrtinu vyjmeme a do prázdné části vysypeme solamyl, přidáme vejce, rohlík a dvě až tři hrsti mouky, osolíme, zapracujeme, vytváříme menší knedle
3. Ty vaříme v osolené vodě asi 10 minut, pak je vytáhneme, propíchneme nebo roztrhneme a necháme důkladně okapat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy