V troubě dozlatova upečený bůček, servírovaný nakrájený na plátky spolu se zelím z kedluben a vařenými brambory.
Ingredience:
1-1,5 kg | bůčku |
6 ks | stroužků česneku |
2 ks | cibule |
kmín | |
voda | |
sůl | |
Na zelí: | |
2 ks | větší kedlubny |
1 ks | cibule |
50 g | uzeného špeku |
ocet a cukr dle chuti | |
sůl | |
1 lžíce hladké mouky + trošku smetany (vody) na zátřepku | |
Další příloha: | |
500 g | brambor |
1,5 l | vody |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Oloupané cibule nakrájíme na kostičky a polovinu oloupaných stroužků česneku utřeme se solí, zbylé stroužky nakrájíme na plátky
2. Očištěný bůček opláchneme, osušíme, kůži bůčku nakrájíme nožem do čtverečků a do kůže i masa vetřeme česnek utřený se solí
3. Maso vložíme do pekáčku kůží dolů, posypeme nakrájenou cibulí, kmínem, zbylým česnekem a podlijeme trochou vody
4. Dáme do předehřáté trouby a pečeme zakryté při 160 °C asi 2,5 hodiny, za občasného obracení, podlévání vodou a přelévání výpekem
5. Ke konci pečení bůček otočíme kůží nahoru, odkryjeme, dopečeme doměkka a aby měl křupavou kůrčičku.
Příprava zelí:
1. Špek nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit
2. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme ji dorůžova
3. Přidáme kedlubnu nahrubo nastrouhanou na slzičkovém struhadle, podlejeme trochou vody, osolíme, přidáme ocet a cukr dle chuti, dusíme doměkka
4. Nakonec přidáme zátřepku, ještě chvilku provaříme.
Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Foto: Naďa Indruchová
Pečený bůček s dušenou kapustou, vařené brambory
Pečený králík na česneku a kmíně, špenát, bramborový knedlík