REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený bůček, kedlubnové zelí, brambor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě dozlatova upečený bůček, servírovaný nakrájený na plátky spolu se zelím z kedluben a vařenými brambory.


Ingredience:
1-1,5 kgbůčku
6 ksstroužků česneku
2 kscibule
kmín
voda
sůl
Na zelí:
2 ksvětší kedlubny
1 kscibule
50 guzeného špeku
ocet a cukr dle chuti
sůl
1 lžíce hladké mouky + trošku smetany (vody) na zátřepku
Další příloha:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:

1. Oloupané cibule nakrájíme na kostičky a polovinu oloupaných stroužků česneku utřeme se solí, zbylé stroužky nakrájíme na plátky
2. Očištěný bůček opláchneme, osušíme, kůži bůčku nakrájíme nožem do čtverečků a do kůže i masa vetřeme česnek utřený se solí
3. Maso vložíme do pekáčku kůží dolů, posypeme nakrájenou cibulí, kmínem, zbylým česnekem a podlijeme trochou vody
4. Dáme do předehřáté trouby a pečeme zakryté při 160 °C asi 2,5 hodiny, za občasného obracení, podlévání vodou a přelévání výpekem
5. Ke konci pečení bůček otočíme kůží nahoru, odkryjeme, dopečeme doměkka a aby měl křupavou kůrčičku.

Příprava zelí:

1. Špek nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit
2. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme ji dorůžova
3. Přidáme kedlubnu nahrubo nastrouhanou na slzičkovém struhadle, podlejeme trochou vody, osolíme, přidáme ocet a cukr dle chuti, dusíme doměkka
4. Nakonec přidáme zátřepku, ještě chvilku provaříme.

Příprava brambor:

1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy