Kuře plněné nádivkou z jater, česneku, oliv a šunky, upečené podlité vínem spolu s cibulí a bylinkami dozlatova.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
1 ks | cibule |
1 ks | snítky tymiánu |
1 ks | bobkového listu |
100 ml | bílého vína |
voda | |
sůl | |
Na nádivku: | |
500 g | kuřecích jater |
300 g | šunky |
200 g | zelených oliv bez pecek |
3 lžíce | másla |
3 ks | stroužků česneku |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na nádivku v pánvi na rozehřátém másle opečeme na kostičky nakrájenou šunku, přidáme očištěná na kousky nakrájená játra, oloupané na plátky nakrájené stroužky česneku a orestujeme, pak vmícháme zelené olivy, podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout
2. Očištěné kuře omyjeme, osušíme, uvnitř i na povrchu osolíme, naplníme připravenou nádivkou, otvor sepneme špejlí, vložíme do pekáčku, podlijeme bílým vínem a přidáme oloupanou na hrubo nakrájenou cibuli, opláchnutou snítku tymiánu a bobkový list
3. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme doměkka za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vodou
4. Naporcujeme a servírujeme s bramborovou kaší nebo rýží.