REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené kuře s nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdo říká, že se na nádivku musí čekat až do Velikonoc? Připravte si ji se šťavnatým kuřetem třeba k nedělnímu obědu. Vyberte to nejlepší, které má loga Bio „zebra“, EU „Bio list“ nebo Klasa. A pokud máte rádi, když ve vláčné nádivce občas něco křupne, máme pro vás tajný tip. Přihoďte do receptu hrst mandliček nakrájených na plátky nebo kousky jedlých kaštanů.


Ingredience:
1 kscelé kuře
3 ksstroužky česneku
100 gmásla
snítka tymiánu a šalvěje
sladká uzená paprika
pepř
sůl
Na nádivku:
9 ksrohlíků
7 ksvajec
420 guzeného masa
60 ghrášku (mraženého)
40 gmásla
125 mlkuřecího vývaru
125 mlmléka
muškátový oříšek
čerstvá petržel
pepř
sůl

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte.
2. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou.
3. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži.
4. Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.
5. Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou.
6. Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.
7. Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby.
8. Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.
9. Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát.
10. K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek.
11. Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
12. Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.

Doporučení:

Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.

Poznámka:

Recept k článku: Jak vybrat kuřecí maso? Poradíme v 10 krocích!

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy