Kdo říká, že se na nádivku musí čekat až do Velikonoc? Připravte si ji se šťavnatým kuřetem třeba k nedělnímu obědu. Vyberte to nejlepší, které má loga Bio „zebra“, EU „Bio list“ nebo Klasa. A pokud máte rádi, když ve vláčné nádivce občas něco křupne, máme pro vás tajný tip. Přihoďte do receptu hrst mandliček nakrájených na plátky nebo kousky jedlých kaštanů.
Ingredience:
1 ks | celé kuře |
3 ks | stroužky česneku |
100 g | másla |
snítka tymiánu a šalvěje | |
sladká uzená paprika | |
pepř | |
sůl | |
Na nádivku: | |
9 ks | rohlíků |
7 ks | vajec |
420 g | uzeného masa |
60 g | hrášku (mraženého) |
40 g | másla |
125 ml | kuřecího vývaru |
125 ml | mléka |
muškátový oříšek | |
čerstvá petržel | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte.
2. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou.
3. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži.
4. Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.
5. Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou.
6. Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.
7. Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby.
8. Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.
9. Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát.
10. K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek.
11. Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
12. Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.
Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.
Poznámka:Recept k článku: Jak vybrat kuřecí maso? Poradíme v 10 krocích!
Zdroj: www.akademiekvality.cz