Vepřové křížové kosti, lidově vepřové ocásky, upečené v troubě ochucené kmínem a prolisovaným česnekem, servírované podlité šťávou z výpeku zředěnou vývarem z kostí a zeleniny.
Ingredience:
cca 3 kg | vepřových křížových kostí s masem, sádlem a kůží |
250 g | kořenové zeleniny |
4-5 ks | stroužků česneku |
2 ks | středně velké cibule |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | drceného kmínu |
voda | |
sůl |
Postup:
- Maso odřízneme od kosti, potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme kmínem, necháme v chladu odležet nejméně 1 hodinu, nejlépe přes noc
- Kosti zalijeme vodou, osolíme, přidáme oíčištěnou, na kostičky pokrájenou zeleninu, vaříme na mírném zdroji tepla 2 hodiny
- Maso dáme do pekáče, mírně podlijeme vodou, zaklopíme a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme doměkka, pak odklopíme a dopečeme na barvu při 200 °C
- Maso vytáhneme, uchováme v teple, šťávu vydusíme na tuk, zahustíme ji moukou, pak přilijeme 250 ml vývaru z kostí a 15 minut povaříme
- Plátky masa servírujeme podlité šťávou.
Foto: Naďa Indruchová