Jedna z variant na výborná pečená žebírka s marinádou z medu, sójové a worcesterové omáčky.
Ingredience:
Recept na 1,5 kg vepřových žebírek: | |
3 lžíce | medu |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | sójové omáčky |
2 lžičky | grilovacího koření nebo koření na grilovaná žebra |
2 lžičky | pepře nebo pepřového koření |
1 lžička | kremžské hořčice |
1 lžička | worcesterové omáčky |
1 lžička | soli |
5 ks | stroužků česneku |
1 ks | citrónu |
Postup:
1. V misce rozmícháme tři vrchovaté polévkové lžíce medu, šťávu z jednoho citrónu a pět rozmačkaných stroužků česneku
2. Do směsi přidáme olej, kávovou lžičku kremžské hořčice, sójovou a worcester omáčku, vše podle chuti osolíme a opepříme
3. Nakonec přisypeme grilovací koření, znovu dobře promícháme
4. Žebra nakrájíme na jednotlivé kousky (po kosti), osolíme, opepříme, mírně potřeme marinádou a vložíme do předem vyhřáté trouby na 210 °C a pečeme 10 minut, pak troubu ztlumíme na 170 °C a pečeme cca 45 minut
5. Jakmile máme žebra akorát upečené (nesmí se rozpadat, ani být tuhá), vyndáme pekáček a žebra zalijeme zbytkem medové marinády
6. Při teplotě 165-170 °C necháme dopéci, marináda nám zkaramelizuje a spojí se s masem.