REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečenáče z bílé ryby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bílá ryba mezi rybáři není moc oblíbená pro množství svalových kůstek v jejich těle. Ale je to škoda, maso mají dobré! Patří sem například cejn, plotice, perlín, jelec atd. Z těchto druhů můžeme připravit při troše námahy chutné pikantní pečenáče. Z uvedené dávky uděláme 3 sklenice o obsahu 1 l.


Ingredience:
1,3-1,5 kgmasa z bílých ryb
6 ksstroužků česneku
4 kskuličky nového koření
2 ksbobkové listy
strouhanka podle potřeby
1-2 ksvejce na obalení
majoránka
pepř
sůl
Na nálev:
1,2 lvody
2 dlvinného bílého octa
2 dlocta
40 gcukru
25 gsoli
8 kskuliček nového koření
8 kskuliček celého pepře
4 ksbobkové listy
na proložení cibule
feferonky

Postup:

1. Vykuchané, očištěné ryby bez hlav, ocasů a ploutví uvaříme v mírně osolené vodě s přídavkem bobkového listu a nového koření, vaříme zhruba 5-7 minut, až je maso měkké
2. Vodu slijeme a ryby necháme vychladnout, odstraníme jen páteře a velké kosti, maso i s drobnými svalovými kůstkami rozemeleme
3. Umleté maso ochutíme česnekem, solí, pepřem, majoránkou, přidáme vejce, aby se směs pěkně vázala a podle potřeby zahustíme strouhankou, můžeme přidat i pár kapek worchestru, nebo sojové omáčky, osvědčil se chuťově i mletý zázvor, či chilli, záleží na vaší fantazii
4. Směs důkladně promícháme a utvoříme malé karbanátky nebo kuličky, které obalíme ve strouhance
5. Smažíme na rozpáleném oleji, ze všech stran, dozlatova a pak karbanátky necháme vychladnout 6. Z uvedených surovin na nálev, kromě cibule a feferonky, uvaříme lák (vše přivedeme k varu, vypneme zdroj tepla a necháme prochladnout)
7. Vychladlé karbanátky či kuličky naskládáme do sklenic, prokládáme je kolečky cibule a kousky feferonky, karbanátky nedáváme do sklenice příliš na těsno, po zalití lákem totiž zvětší svůj objem, plníme 5 cm pod okraj
8. Naskládané karbanátky zalijeme vlažným lákem, zatím nevíčkujeme, lák se vpije do karbanátku, tak po 4 hodinách dolijeme zbytek láku až po okraj
9. Sklenice zavíčkujeme a dáme do lednice uležet, po 5 dnech už jsou pečenáče rozleželé.

Doporučení:

Podáváme vychlazené s chlebem nebo pečivem. V lednici vydrží 14-21 dní pokud je dříve nezkonzumujeme.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy