REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečenáče z bílé ryby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bílá ryba mezi rybáři není moc oblíbená pro množství svalových kůstek v jejich těle. Ale je to škoda, maso mají dobré! Patří sem například cejn, plotice, perlín, jelec atd. Z těchto druhů můžeme připravit při troše námahy chutné pikantní pečenáče. Z uvedené dávky uděláme 3 sklenice o obsahu 1 l.


Ingredience:
1,3-1,5 kgmasa z bílých ryb
6 ksstroužků česneku
4 kskuličky nového koření
2 ksbobkové listy
strouhanka podle potřeby
1-2 ksvejce na obalení
majoránka
pepř
sůl
Na nálev:
1,2 lvody
2 dlvinného bílého octa
2 dlocta
40 gcukru
25 gsoli
8 kskuliček nového koření
8 kskuliček celého pepře
4 ksbobkové listy
na proložení cibule
feferonky

Postup:

1. Vykuchané, očištěné ryby bez hlav, ocasů a ploutví uvaříme v mírně osolené vodě s přídavkem bobkového listu a nového koření, vaříme zhruba 5-7 minut, až je maso měkké
2. Vodu slijeme a ryby necháme vychladnout, odstraníme jen páteře a velké kosti, maso i s drobnými svalovými kůstkami rozemeleme
3. Umleté maso ochutíme česnekem, solí, pepřem, majoránkou, přidáme vejce, aby se směs pěkně vázala a podle potřeby zahustíme strouhankou, můžeme přidat i pár kapek worchestru, nebo sojové omáčky, osvědčil se chuťově i mletý zázvor, či chilli, záleží na vaší fantazii
4. Směs důkladně promícháme a utvoříme malé karbanátky nebo kuličky, které obalíme ve strouhance
5. Smažíme na rozpáleném oleji, ze všech stran, dozlatova a pak karbanátky necháme vychladnout 6. Z uvedených surovin na nálev, kromě cibule a feferonky, uvaříme lák (vše přivedeme k varu, vypneme zdroj tepla a necháme prochladnout)
7. Vychladlé karbanátky či kuličky naskládáme do sklenic, prokládáme je kolečky cibule a kousky feferonky, karbanátky nedáváme do sklenice příliš na těsno, po zalití lákem totiž zvětší svůj objem, plníme 5 cm pod okraj
8. Naskládané karbanátky zalijeme vlažným lákem, zatím nevíčkujeme, lák se vpije do karbanátku, tak po 4 hodinách dolijeme zbytek láku až po okraj
9. Sklenice zavíčkujeme a dáme do lednice uležet, po 5 dnech už jsou pečenáče rozleželé.

Doporučení:

Podáváme vychlazené s chlebem nebo pečivem. V lednici vydrží 14-21 dní pokud je dříve nezkonzumujeme.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy