REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená telecí panenka s brambory, servírovaná s houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku upečený váleček telecí svíčkové spolu s brambory a bylinkami, servírovaný nakrájený na plátky spolu s podušenými houbami.


Ingredience:
700-800 gtelecí svíčkové
1 kgbrambor
olivový olej
voda
pepř
sůl
Na houby:
200 glišek nebo žampionů
1 ksšalotky
50 gmásla
1 balenídemi glace
1-2 lžičkybrandy
pažitka
voda
pepř
sůl
Na ozdobení:
snítky bylinek

Postup:

1. V mírně osolené vodě uvaříme očištěné, rozpůlené brambory i se slupkou
2. Maso omyjeme a očistíme, osolíme, okořeníme pepřem, pak ho opečeme ze všech stran na olivovém oleji, aby se pěkně zatáhlo
3. Opečené telecí vložíme do pekáče, obložíme brambory posypané rozmarýnem a špetkou soli a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme asi 15 minut, nebo až má maso vnitřní teplotu 58 °C, což zjistíme gastronomickým teploměrem, který zapíchneme do středu masa
4. Maso vytáhneme a necháme chvíli odpočinout, pak ho servírujeme spolu s brambory a houbami, ozdobené snítky bylinek.

Příprava hub:
1. Lišky nebo žampiony očistíme, větší houby rozpůlíme nebo i nakrájíme na čtvrtky
2. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno
3. Na pánev na rozpuštěném másle oretujeme houby, přidáme omáčku demi glace, trochu vody a brandy, vše povaříme
4. Pokrm ochutíme pepřem a solí, ozdobíme čerstvě nakrájenou pažitkou.

Poznámka:

Recept na demi glace najdete zde: Demiglace nebo demi-glace, demiglaze.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy