REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená svatomartinská husa servírovaná s červeným zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená husička a mladé svatomartinské víno nemohou při oslavě svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, rozhodně chybět. Vyzkoušejte tento recept našich babiček, kdy se husa nakládá na dva dny do mléka a pak teprve peče přes noc, aby byla přesně na oběd hotová!


Ingredience:
1 kscelá husa v celku
4-6 ksstředně velkých jablek
2-4 ksbadyány
2 lžícemedu
kmín
sůl
mléko na marinování
Na přípravu zelí:
2 sklenicekysaného červeného zelí
1 ksjablka
1 kscibule
2 lžícecukru
1 lžícesádla
červené víno
sůl
Ostatní:
další příloha bramborové a houskové knedlíky

Postup:
  1. Husu pečlivě nasolte a zalijte mlékem, kde ji nechte dva dny marinovat (odstraní se tak veškerá pachuť a případný zápach)
  2. Poté husu vyjměte a opláchněte ve vodě
  3. Jablka rozpulte, odstraňte jadřince a do vytvořeného otvoru umístěte badyán a hřebíček, jablky naplňte husu až po okraj
  4. Husu okmínujte a důkladně ji všude promasírujte
  5. Vložte do pekáče a podlijte trochou vody, přikryjte poklicí a dejte do trouby ve 23:00 na 80 °C, jděte spát, ona si tam mezitím pěkně zařádí, ráno troubu ani neotvírejte, jen přidejte teplotu na 120 °C
  6. Těsně před obědem, v 11:30, už ji konečně z trouby můžete vyndat
  7. Smíchejte 2 lžíce medu se dvěma lžícemi výpeku a husu všude potřete, zvyšte teplotu na 170 °C a vraťte husu do trouby, aby krásně chytla barvu a měla křupavou kůrku
  8. Bez poklice dopékejte maximálně 20 minut.

Příprava červeného zelí:

  1. Za stálého míchání zpěňte na sádle nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat
  2. Přidejte nastrouhané jablko a červené zelí, vše podlijte vínem
  3. Nechte podusit
  4. Osolte či doslaďte podle chuti a je hotovo.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy