Pečená husička a mladé svatomartinské víno nemohou při oslavě svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, rozhodně chybět. Vyzkoušejte tento recept našich babiček, kdy se husa nakládá na dva dny do mléka a pak teprve peče přes noc, aby byla přesně na oběd hotová!
Ingredience:
1 ks | celá husa v celku |
4-6 ks | středně velkých jablek |
2-4 ks | badyány |
2 lžíce | medu |
kmín | |
sůl | |
mléko na marinování | |
Na přípravu zelí: | |
2 sklenice | kysaného červeného zelí |
1 ks | jablka |
1 ks | cibule |
2 lžíce | cukru |
1 lžíce | sádla |
červené víno | |
sůl | |
Ostatní: | |
další příloha bramborové a houskové knedlíky |
Postup:
- Husu pečlivě nasolte a zalijte mlékem, kde ji nechte dva dny marinovat (odstraní se tak veškerá pachuť a případný zápach)
- Poté husu vyjměte a opláchněte ve vodě
- Jablka rozpulte, odstraňte jadřince a do vytvořeného otvoru umístěte badyán a hřebíček, jablky naplňte husu až po okraj
- Husu okmínujte a důkladně ji všude promasírujte
- Vložte do pekáče a podlijte trochou vody, přikryjte poklicí a dejte do trouby ve 23:00 na 80 °C, jděte spát, ona si tam mezitím pěkně zařádí, ráno troubu ani neotvírejte, jen přidejte teplotu na 120 °C
- Těsně před obědem, v 11:30, už ji konečně z trouby můžete vyndat
- Smíchejte 2 lžíce medu se dvěma lžícemi výpeku a husu všude potřete, zvyšte teplotu na 170 °C a vraťte husu do trouby, aby krásně chytla barvu a měla křupavou kůrku
- Bez poklice dopékejte maximálně 20 minut.
Příprava červeného zelí:
- Za stálého míchání zpěňte na sádle nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat
- Přidejte nastrouhané jablko a červené zelí, vše podlijte vínem
- Nechte podusit
- Osolte či doslaďte podle chuti a je hotovo.
Pečená telecí panenka s brambory, servírovaná s houbami
Sváteční husí rolka s dvěma nádivkami, knedlíky a červeným a bílým zelím