REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená svatomartinská husa servírovaná s červeným zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená husička a mladé svatomartinské víno nemohou při oslavě svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, rozhodně chybět. Vyzkoušejte tento recept našich babiček, kdy se husa nakládá na dva dny do mléka a pak teprve peče přes noc, aby byla přesně na oběd hotová!


Ingredience:
1 kscelá husa v celku
4-6 ksstředně velkých jablek
2-4 ksbadyány
2 lžícemedu
kmín
sůl
mléko na marinování
Na přípravu zelí:
2 sklenicekysaného červeného zelí
1 ksjablka
1 kscibule
2 lžícecukru
1 lžícesádla
červené víno
sůl
Ostatní:
další příloha bramborové a houskové knedlíky

Postup:
  1. Husu pečlivě nasolte a zalijte mlékem, kde ji nechte dva dny marinovat (odstraní se tak veškerá pachuť a případný zápach)
  2. Poté husu vyjměte a opláchněte ve vodě
  3. Jablka rozpulte, odstraňte jadřince a do vytvořeného otvoru umístěte badyán a hřebíček, jablky naplňte husu až po okraj
  4. Husu okmínujte a důkladně ji všude promasírujte
  5. Vložte do pekáče a podlijte trochou vody, přikryjte poklicí a dejte do trouby ve 23:00 na 80 °C, jděte spát, ona si tam mezitím pěkně zařádí, ráno troubu ani neotvírejte, jen přidejte teplotu na 120 °C
  6. Těsně před obědem, v 11:30, už ji konečně z trouby můžete vyndat
  7. Smíchejte 2 lžíce medu se dvěma lžícemi výpeku a husu všude potřete, zvyšte teplotu na 170 °C a vraťte husu do trouby, aby krásně chytla barvu a měla křupavou kůrku
  8. Bez poklice dopékejte maximálně 20 minut.

Příprava červeného zelí:

  1. Za stálého míchání zpěňte na sádle nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat
  2. Přidejte nastrouhané jablko a červené zelí, vše podlijte vínem
  3. Nechte podusit
  4. Osolte či doslaďte podle chuti a je hotovo.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy