REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená svatomartinská husa servírovaná s červeným zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená husička a mladé svatomartinské víno nemohou při oslavě svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, rozhodně chybět. Vyzkoušejte tento recept našich babiček, kdy se husa nakládá na dva dny do mléka a pak teprve peče přes noc, aby byla přesně na oběd hotová!


Ingredience:
1 kscelá husa v celku
4-6 ksstředně velkých jablek
2-4 ksbadyány
2 lžícemedu
kmín
sůl
mléko na marinování
Na přípravu zelí:
2 sklenicekysaného červeného zelí
1 ksjablka
1 kscibule
2 lžícecukru
1 lžícesádla
červené víno
sůl
Ostatní:
další příloha bramborové a houskové knedlíky

Postup:
  1. Husu pečlivě nasolte a zalijte mlékem, kde ji nechte dva dny marinovat (odstraní se tak veškerá pachuť a případný zápach)
  2. Poté husu vyjměte a opláchněte ve vodě
  3. Jablka rozpulte, odstraňte jadřince a do vytvořeného otvoru umístěte badyán a hřebíček, jablky naplňte husu až po okraj
  4. Husu okmínujte a důkladně ji všude promasírujte
  5. Vložte do pekáče a podlijte trochou vody, přikryjte poklicí a dejte do trouby ve 23:00 na 80 °C, jděte spát, ona si tam mezitím pěkně zařádí, ráno troubu ani neotvírejte, jen přidejte teplotu na 120 °C
  6. Těsně před obědem, v 11:30, už ji konečně z trouby můžete vyndat
  7. Smíchejte 2 lžíce medu se dvěma lžícemi výpeku a husu všude potřete, zvyšte teplotu na 170 °C a vraťte husu do trouby, aby krásně chytla barvu a měla křupavou kůrku
  8. Bez poklice dopékejte maximálně 20 minut.

Příprava červeného zelí:

  1. Za stálého míchání zpěňte na sádle nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat
  2. Přidejte nastrouhané jablko a červené zelí, vše podlijte vínem
  3. Nechte podusit
  4. Osolte či doslaďte podle chuti a je hotovo.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy