Nejprve uvařená, pak nakrájená na plátky a zapečená červená řepa, ochucená citronovou šťávou, medem, česnekem, olivovým olejem a ořechy. Recept z pořadu VIP Prostřeno od paní Jany Krausové.
Ingredience:
1 ks | větší červené řepy nebo dvě menší |
1-2 ks | stroužky česneku |
1 hrst | vlašských ořechů |
3-4 lžíce | tekutého medu |
citronová šťáva z 1 ks citrónu | |
olivový olej | |
pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Červenou řepu očistíme a uvaříme v celku v mírně osolené vodě doměkka (stačí cca 10-15 minut), pak ji nakrájíme na opravdu tenké plátky
2. Plátky řepy vyskládáme do jedné vrstvy do zapékací mísy nebo na plech, osolíme a okořeníme pepřem, hojně posypeme nasekanými vlašskými ořechy a pokapeme medem
3. Navrstvíme další řepu, tuto vrstvu také posypeme ořechy, osolíme, okořeníme pepřem, pokapeme medem, posypeme na plátky nakrájeným česnekem a nakonec zastříkneme citronovou šťávou
4. Dáme péct do trouby vyhřáté na 150-160 °C tak na 15-20 minut, po upečení ještě horký pokrm pokapeme olivovým olejem.
Alergici mohou ořechy vynechat, i tak bude řepa skvělá!
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová