Pečená krůta nemá u nás takovou oblibu jako pečená husa. Krůtí maso je suché, proto je dobré ji prošpikovat slaninou a během pečení potírat máslem.
Ingredience:
3-5 kg | středně velké krůty v celku |
200 g | slaniny |
200 g | másla |
1 l | drůbežího vývaru |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou a omytou krůtu osolíme na povrchu i uvnitř a prošpikujeme slaninou (výborný pomocník je špikovací jehla), krůtu můžeme i obložit plátky slaniny
2. Položíme na záda do pekáče, podlijeme a polijeme ji vývarem, rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě na 190-200 °C, během pečení přeléváme krůtu vypečenou šťávou a potíráme máslem, podle potřeby podlíváme vývarem (krůtu můžeme občas otočit, aby se opekla ze všech stran)
3. Pečeme pozvolna aby se kůže nepřipálila, dobré je krůtu přikrýt alobalem, maso se propeče a kůže nespálí, pečeme 3 hodiny
4. Pečenou krůtu naporcujeme, přelijeme vypečenou šťávou a podáváme s brambory, zelím nebo například se špenátem.
Pečený krocan se peče tradičně v USA poslední čtvrtek v listopadu od roku 1621, kdy první osadníci oslavili první úrodu, obdoba našich dožínek. Plní se obvykle různými nádivkami, masovou z drůbků, s jedlými kaštany, s mandlemi atd. Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek