REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená krůta s kaštanovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dozlatova upečená krůta s nádivkou připravenou z umletých pečených kaštanů, libového vepřového masa, vnitřností z krůty a dalších ingrediencí.


Ingredience:
1 kskrůty
100 gmásla
100 gslaniny
hladká mouka
horká voda
sůl
Na nádivku:
250 glibového vepřového masa
150 gumletých, dopředu upečených kaštanů
120 gžampiónů
100 gsušených švestek máčených ve víně
100 gnastrouhaného tvrdého sýra
2 dclbílého vína
1 lžícemedu
4-5 ksvajec
játra, srdce a žaludek z krůty
muškátový oříšek
černý pepř
olej
sůl

Postup:

1. Důkladně očištěnou, opranou a osušenou krůtu připravíme k pečení; nohy pod stehenními klouby nožem nasekneme a paličkou přerazíme, vidličku provlékneme mezi šlachami, které vytrháme, s poslední šlachou odpadnou běháky
2. Částí slaniny prošpikujeme prsa a stehna
3. Očištěnou a prosolenou krůtu naplníme připravenou nádivkou, otvor zašijeme nití a dáme na rozpuštěné máslo v pekáči
4. Pečeme za občasného přelévání šťávy z výpeku, sem tam krůtu při pečení obracíme, aby se nám maso peklo stejnoměrně
5. Upečenou krůtu vyjmeme, naporcujeme
6. Šťávu necháme vysmahnout, pak ji zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme, zalijeme horkou vodou, nakonec hotovou šťávu procedíme.

Příprava kaštanové nádivky:
1. Do misky vložíme na drobno pokrájené maso, usekané drůbky, umleté kaštany, nadrobno nakrájené švestky i podušené žampióny
2. Nádivku osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a pak ji přelijeme bílým vínem
3. Ke směsi přidáme ještě nastrouhaný sýr a lžíci medu, vše dobře promícháme
4. Dáme dusit na rozpálený olej, po chvíli přidáme vejce, která necháme ztuhnout.

Doporučení:

Do nádivky lze ještě přidat nějaká uzenina (kostičky šunky, plátky párků …)

Poznámka:

Více o jedlých kaštanech se dozvíte zde: Jedlé kaštany.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy