REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená krůta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krůta upečená v celku, ochucená tymiánem, česnekem a máslem smíchaným s hořčicí, podávaná přelitá hustou šťávou z výpeku.


Ingredience:
1 ksvětší krůty
1 kspalice česneku
1 kssvazku tymiánu
500 mlkuřecího vývaru
60 mlolivového oleje
150 gmásla
90 gmedu
70 gdijonské hořčice
sůl
Na šťávu:
10-12 kskostek ledu
35 ghladké mouky
1 lkuřecího výaru
vypečená šťáva z krůty

Postup:

1. Očištěnou krůtu omyjeme, osušíme, do břišní dutiny dáme svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku
2. Pak svážeme nohy potravinářským provázkem a prstem jemně oddělíme kůži na prsou od masa, abychom vytvořili kapsu, kterou naplním změklým máslem smíchaným s dijonskou hořčicí
3. Krůtu dáme na mřížku do pekáčku, potřeme olejem, důkladně osolíme, do pekáčku nalijeme vývar, přiklopíme lehce pomaštěným alobalem a pečeme 3 hodiny v předehřáté troubě při 180 °C
4. Alobal odklopíme, pečeme dalších 45 minut a každou čtvrthodinu potíráme výpekem, potom vyndáme z trouby, potřeme medem, vyjmeme z pekáče, dáme stranou, ale udržujeme teplou
5. Vypečenou šťávu přelijeme do rendlíku s kostkami ledu, počkáme, až se oddělí tuk a začne tuhnout, 2 lžíce tuku dáme zpět do pekáčku, zbytek vyhodíme a šťávu zpod tuku uschováme, na tuk nasypeme mouku a na středním ohni zahříváme do světlé jíšky
6. Nakonec šťávu smícháme s vývarem, abychom získali 1 litr tekutiny, tu vlijeme na jíšku, prošleháme a 5 minut povaříme, aby obsah zhoustl a podáváme s kousky krůty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy