Kachna pečená na cibulovém základě podlitá vínem, sójovou omáčkou a drůbežím vývarem, ochucená pomarančovou kůrou.
Ingredience:
1 ks | mladé kachny |
1 ks | cibule |
3 ks | pomerančů |
200 ml | drůbežího vývru |
200 ml | vína |
2 lžíce | sójové omáčky |
1 lžíce | pomerančové marmelády |
1 lžíce | medu |
olej | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Dobře očištěnou kachnu opláchneme, osušíme, osolíme z venku i zevnitř.
- Oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova na rozehřátém oleji, přidáme najemno nastrouhanou kůru z 1 pomeranče, víno, drůbeží vývar, sójovou omáčku, provaříme a nalijeme do pekáčku.
- Potom do pekáčku vložíme kachnu a pečeme zakryté ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 50 minut, pak kachnu obrátíme a pečeme dalších 45 minut za průběžného přelévání vypečenou šťávou.
- Po upečení šťávu slijeme, zvýšíme teplotu na 200 °C a kachnu dopékáme odkrytou asi 15 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůrčička.
- Do zbylé šťávy přidáme med, marmeládu, oloupané na malé kousky nakrájené pomeranče, dochutíme solí i pepřem a chvíli povaříme.
- Kachnu naporcujeme a při servírování přeléváme šťávou.