Pozvolna, za nízké teploty, na kostičkách zeleniny upečená jehněčí kolínka, prošpikovaná slaninou, servírovaná podlitá šťávou z výpeku.
Ingredience:
6-8 ks | jehněčích kolínek |
200 g | slovácké slaniny |
500 ml | červeného vína |
4 ks | červené cibule |
2 ks | palice česneku |
2 ks | mrkve |
1 ks | řapíkatého celeru |
nové koření | |
olivový olej | |
hrubozrnná sůl | |
jarní zelené bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj, bobkový list) |
Postup:
1. Jednotlivé palice česneku zabalíme do alobalu a dáme je péci do trouby vyhřáté na 200 °C tak na 30 minut
2. Omytá, osušená a odblaněná kolínka prošpikujeme částí slaniny
3. Do pekáče dáme oloupanou, na osminky pokrájenou cibuli a očištěnou zeleninu pokrájenou na kostičky, na tuto směs položíme kolínka, do kterých jsme vetřeli směs z nasekaných bylinek, olivového oleje a soli
4. Vrch kolínek poklademe bobkovými listy a novým kořením, kolem poházíme kostičky zbylé slaniny, vše zalijeme červeným vínem a dáme péci do trouby vyhřáté na 150 °C, pečeme asi 4 hodiny zakryté alobalem a to za občasného přelévání výpekem
5. Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme a výpek zredukujeme (chvíli povaříme, aby se nám odpařila přebytečná voda) na požadovanou hustotu
6. Kolínka servírujeme spolu s pečeným česnekem a různě upravenými brambory, podlitá šťávou z výpeku.