Větší přední díl jehněte naplněný lehkou nádivku ze sněhu z bílků, másla utřeného se solí, žloutků, strouhanky a nadrobno nakrájené petrželky, upečený v troubě doměkka.
Ingredience:
1/2 ks | většího předního dílu jehněte |
2 lžíce | strouhanky |
80 g | másla |
voda | |
sůl | |
Na nádivku: | |
100 g | strouhanky |
60 g | másla |
1/8 l | mléka |
3 ks | žloutky |
sníh ze 3 ks bílků | |
petrželka | |
sůl |
Postup:
1. Přední díl jehněte opereme, otřeme, vytvoříme kapsu, uvnitř i na povrchu maso osolíme, naplníme nádivkou a zašijeme nebo sepneme jehlami
2. Na pekáči rozehřejeme máslo, na dno položíme kosti a na ně vložíme maso nádivkou nahoru, potřeme máslem a upečeme dočervena, což bude trvat asi 60-70 minut, při pečené jehněčí potíráme máslem a podléváme vařící vodou
3. Nakonec maso posypeme strouhankou a necháme několik minut v teplé, vypnuté troubě odležet
4. Hotové maso nakrájíme a na talířích jednotlivé porce podlijeme vypečenou šťávou.
Příprava nádivky:
Do másla utřeného se solí vmícháme žloutky, strouhanku navlhčenou mlékem, nadrobno nakrájenou petrželku a tuhý sníh z bílků, nádivku lehce promícháme.
Jako příloha se hodí vařené nebo opečené brambory.