Pastinák rozhodně nepatří mezi běžnou surovinu využívanou v českých kuchyních, ale je to velká škoda. Až ochutnáte krémovou polévkou připravenou podle tohoto receptu, určitě si tuto zeleninu oblíbíte.
Ingredience:
250 g | bio pastináku |
100 g | bio bulvového celeru |
500 ml | bio zeleninového vývaru |
125 ml | bio smetany na vaření |
2 lžíce | bio slunečnicového oleje |
2 ks | bio brambory |
1 ks | stroužek bio česneku |
1 ks | bio cibule |
čerstvý bio tymián | |
bio pepř | |
sůl |
Postup:
- Tak 200 g pastináku, celer, cibuli, česnek a brambory nakrájejte a oloupejte na malé kostičky. Zbylý pastinák si ponechte na přípravu hoblinek.
- Ve větším hrnci rozpalte olej, dozlatova orestujte cibuli a česnek, následně přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a ještě 5 minut opékejte. Zalijte vývarem, dochuťte solí a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud zelenina dostatečně nezměkne.
- Mezitím si připravte hoblinky. Zbylý pastinák oloupejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Na pánvi s kapkou oleje smažte přibližně 5 minut dokřupava. Odložte na ubrousek, který nasaje přebytečné množství oleje a dochuťte proužky solí.
- Uvařenou zeleninovou směs rozmixujte na jemný krém.
- Polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem, ozdobte pastinákovými hoblinkami a podávejte.
Recept k článku: V hlavní roli pastinák. Téměř zapomenutá zelenina, která vás v kuchyni překvapí