Polévka z rozmixovaného pastiňáku, koření, strouhaných jablek a zakysané smetany.
Ingredience:
600 g | pastiňáku |
200 g | jablek |
50 g | cibule |
50 g | hladké mouky |
500 ml | vývaru z kostky |
200 ml | zakysané smetany |
1 lžička | kari koření |
olej na smažení | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na ozdobení: | |
kousky jablka | |
vlašské ořechy | |
pažitka | |
kysaná smetana |
Postup:
1. Oloupaný, na kostičky nakrájený pastiňák vaříme asi 15 minut ve vývaru a pak ho rozmixujeme
2. Na rozehřátém oleji orestujeme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme kari kořením, hladkou moukou, připravíme jíšku, kterou vmícháme do pastiňákového základu, osolíme, opepříme a 15 minut povaříme
3. Nakonec do polévky vmícháme na jemno nastrouhaná jablka, zakysanou smetanu a krátce vše prohřejeme
4. Při podávání ozdobíme na kousky nakrájenými jablky i vlašskými ořechy, na drobno nasekanou pažitkou a zakysanou smetanou.
Pastinák setý – Je méně používanou kořenovou zeleninou se sladkým kořenem, i když by si svými vlastnostmi zasloužil větší rozšíření. Má velmi jemnou chuť a proto dobře ladí s česnekem a ostřejším kořením.