REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Paprikový salám

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Salám domácí výroby vyrobený z libového vepřového masa, předního hovězího masa, vepřového výřezu, vody a koření.


Ingredience:
Rozpis na 10 kg uzeniny:
5 kglibového vepřového masa bez kůže
2,5 kgpředního hovězího masa
2,5 kgvepřového výřezu
100 mlvody
sdíraná vepřová střeva
Koření na 1 kg masa:
30 gsoli
5,5 gpálivé papriky
4,5 gsladké papriky
4 gtřeného česneku
3 gmletého kmínu
2,5 gpepře

Postup:

1. Předsolené hovězí maso umeleme na řezačce s deskou s otvory o průměru 2,5 mm
2. K masu pak přidáme vodu, ve které rozmícháme koření a promícháním vypracujeme jemnou pojivou spojku (při míchání můžeme použít mixér, maso se nám tím více zjemní)
3. Předsolené vepřové libové maso i výřez umeleme na řezačce s deskou s otvory o velikosti 13 mm a vmícháme je do připravené spojky z hovězího masa
4. Narážíme do vepřových střev a tvoříme malé salámy (popřípadě delší klobásy)
5. Udíme studeným kouřem, teplota v udírně nesmí přesáhnout 20 °C, doba uzení závisí na tloušťce salámů, většinou však udíme 50-70 hodin
6. Jakmile má salám na povrchu zlatohnědou barvu, uhasíme ohniště, salámy však necháme ještě po dobu dvou až tří hodin zchládnout, než je přendáme do sušárny
7. Prvních 6 až 10 dnů ponecháme salám v dokonalé temnotě při teplotě 10-14 °C, dalších 7 dnů teplotu neměníme, ale sušárnu budeme denně dvě hodiny větrat, nejlépe za ranního šera nebo za soumraku
8. Vlhkost na začátku sušení budeme udržovat okolo 90 % a postupně ji budeme snižovat až na 65 %, po 12 dnech sušení se objevují první kolonie plísní, po dalších dvou dnech větráme již čtyři hodiny denně, teplotu regulujeme na 10-12 °C
9. Při sušení salámy přemisťujeme ze středu do krajů a opačně
10. Po dvou měsících první kolonie plísní dozrají, ty pak očistíme jemným kartáčkem a tím současně infikujeme plísní nenapadená místa
11. Po očištění salám znovu přesušíme a necháme dozrát při teplotě 15 °C, doba sušení celkově trvá 90 dní.

Poznámka:

Více o uzení najdete v naší škole vaření: Udíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy